Power: Nećemo oklijevati da djelujemo protiv onih koji destabilizuju zemlju

Vijesti 20. jan 202219:19 1 komentar
N1

"Sjedinjene Američke Države su uz građane Bosne i Hercegovine", to je poruka američkog predsjednika Joe Bidena, koju je, nakon prvog dana sastanaka u Sarajevu, prenijela šefica USAID-a, Samantha Power. Sastala se s bivšim logorašima, istraživačkim novinarima, a za sutra je planiran susret s članovima Predsjedništva BiH.

Iskustvo koje je stekla boraveći ovdje u najmračnijim trenucima, promijenilo je njen život i motivisalo da karijeru posveti promociji mira i ljudskih prava, kazala je ovo Samantha Power u prvom obraćanju medijima. Bosna i Hercegovina je na ozbiljnoj raskrsnici. Poticanje vatre podjela je opasno. Uoči susreta s članovima Predsjedništva, Power poručuje da povlačenje iz institucija prijeti stabilnosti.

“Jasno je da prijetnje povlačenjem iz državnih institucija prijete stabilnosti koja je kreirana prije 26 godina kroz Dejtonski mirovni sporazum. Kada je riječ o sankcijama, SAD i evropski prijatelji ostaju posvećeni traženju odgovornosti. Nećemo oklijevati da djelujemo protiv onih koji su korumpirani, destabilizuju zemlju i podstiču podjele na štetu bh. građana”, poručila je danas Samantha Power, administratorica USAID-a.

Emotivni susret sa logorašima

Među prvim bio je susret s trojicom logoraša, koji je Power opisala kao vrlo emotivan. Stanislavom Krezićem, zatočenikom u logoru Potoci kod Mostara, Amirom Omerspahićem, koji je kada je zatočen u logoru u Srbiji imao tek 17 godina, te Jankom Samoukovićem, zatočenikom u logoru Silos.

Povezane vijesti

“Mi smo uvijek mislili da smo mi nekako sa strane, nešto, a u biti svjesni smo da smo mi ti koji pričamo o tome po čitavoj BiH, o budućnosti, da se približimo jedni drugima, da istim jezikom govorimo, da se jako dobro razumijemo, ako kažem tisuću – ja sam Hrvat, ako kažem hiljadu – ja sam opet Hrvat, hoću vam reći da je nevažno na koji način ću reći, bitno je da se dobro razumijemo. Ja sam još uzbuđen, ne mogu da vjerujem da sam pričao s tako visokom zvaničnicom, s njom je jednostavnije pričati nego s običnim ljudima”, rekao je nakon susreta bivši logoraš Stanislav Krezić.

Povratak u Bosnu i Hercegovinu je jako dirljiv, poručila je nakon prvog dana posjete Power. Teško je vrijeme za narod BiH, veoma izazovna politička dešavanja, ali i odlična prilika za nju, kako je istakla, da prenesee trajnu podršku SAD-a i američkog naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare