Požar u Modriči pod kontrolom, mještanka tvrdi da je prouzrokovan paljenjem otpada

Vijesti 15. aug 202408:55 1 komentar
N1

Sinoć je u modričkom naselju Modriča 5 buknuo požar uslijed kojeg se zapalila i Gudronska jama - nusprodukt rafinerije ulja Modriča koja je mogla izazvati ekološku katastrofu. Stanje je jutros bolje, vatra se nije proširila, ali vatrogasci i dalje dežuraju u slučaju da se požar ponovo aktivira.

Kako su za N1 potvrdili iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Modriča, požar je trenutno ugašen, ali da će dežurna ekipa nadzirati teren u slučaju da se požar ponovo aktivira.

“Nema nastale štete, jer jamu okružuje korov i nisko rastinje, u blizini nema usjeva”, rekli su nam.

Inače, stanje je u jednom trenutku bilo alarmantno budući da je Gudronska jama, kako je već i spomenuto, bila potencijalni okidač za ekološku katastrofu. Naime, u njoj se nalaze ogromne količine toksičnog i otpada iz Rafinerije ulja Modriča, a kako pišu tamošnji mediji, vlast Republike Srpske za to nije pronalazila rješenje i pored stalnih upozorenja lokalnih vlasti i mještana.

Redakciji N1 javila se i mještanka koja je opisala stanje koje se sinoć odvijalo. Ona je, između ostalog, poručila da je požar izbio jučer oko 13:00 sati i da je uzrokovan, tvrdi, nemarnošću sugrađanke.

“Starije gospođe koja je zapalila otpad u blizini suhe trave. Vatra se drastično proširila u veoma kratkom periodu, te je stigla do kuća. Primijetili su je u susjedstvu čije su kuće u blizini samog požara, koji je već u tom momentu dostigao alarmantno stanje. U tom trenutku pozvana je vatrogasna pomoć koja je stigla sa samo jednim vozilom koje, naravno, nije bilo dovoljno da bi se u potpunosti zaustavio toliki obim požara. Veliki dio požara je ugašen, međutim ostao je ‘bezopasan’ plamen koji je kasnije prouzrokovao mnogo veću štetu”, ispričala nam je.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Kasnije je nakon nekog vremena, kako nam je rekla, požar uočen u blizini Gudronske jame i solarnih panela.

“Panika je već u tom momentu počela rasti i situacija je počela izmicati kontroli. Stanovništvo je uzelo stvar u svoje ruke te su sa traktorima, bagerima i lopatama krenuli spašavati šta mogu do trenutka dolaska vatrogasaca. Situacija je tada shvaćena ozbiljno, na putevima su se čuli jauci supruga i majki čiji su muževi i sinovi ušli u vatru. Policijske patrole, vatrogasci i stanovništvo cijelog grada su se udružili kako bi spriječili da požar obuhvati struju solarnih panela. Međutim, vatra je uzela novi pravac, prema Gudronu koji je poznat po zaostavljenom zapaljivom hemijskom otpadu”, dodala je mještanka.

Na kraju je istakla da je vatra bila pod kontrolom dok nije došla do Gudronske jame.

“Tada je vatra naglo buknula i zahvatila i pomenuti otpad obasjavši nebo iznad Modriče. Neprekidno su pristizala vatrogasna vozila kao i sugrađani te su oko ponoći napokon uspješno prigušili vatru te imali kontrolu nad njom. Vatrogasne službe su još dugo nakon ugašenog požara ostali dežurati i pratiti situaciju”, poručila je mještanka Modriče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare