“Pozdrav iz Titove za Beograd”: Šta kažu Sarajlije na najave o premještanju posmrtnih ostataka Josipa Broza?

Vijesti 04. apr 202420:12 0 komentara

Nacionalne teme pred lokalne izbore - predsjednik Privremenog organa grada Beograda i kandidat SNS-a za gradonačelnika Aleksandar Šapić jučer je izašao u javnost sa idejom da se posmrtni ostaci bivšeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita izmjeste iz Kuće cveća u Beogradu. Tu bi se, kaže, osnovao muzej srpske historije, a grob Broza vratio u Kumrovec. Stižu reakcije iz cijele regije, a posebno izričiti su nadležni u Sarajevu.

Doživotni predsjednik Jugoslavije na vječni počinak ispraćen je u Beogradu, uz 218 delegacija iz 126 zemalja svijeta. Četrdeset i četiri godine kasnije – a sve u žaru borbe za lokalnu vlast, Šapić bi da ga izmjesti – tamo odakle je došao. Uz pozdrave iz Titove za Beograd, stigla je prva reakcija iz glavnog grada Bosne i Hercegovine. Ako bude trebalo, Sarajevo će ponosno preuzeti ostavštinu Tita i skrbiti o njoj kako dolikuje, poručio je kantonalni premijer, sa kojim su, čini se, saglasni i građani.

“Ja, koliko znam, Sarajlije i Bosanci i Hercegovci bi jedva dočekali da ga kod nas prenesu”, ističe Sarajlija.

“Pa, ovdje ćemo ga, evo Titove ulice ovdje, može Tito doći, imamo mjesta za njega”, dodaje još jedan od anketiranih građana.

“Jao, Bože, pa to je stvarno za nepovjerovati. Pa treba ga kazniti. Tito mu smeta? Pa onakav čovjek se više nikada neće roditi”, dodaje Sarajka.

Uz ogorčenje, na neobične najave nadležnih u Srbiji, za N1 osvrnula se i porodica Broz.

“Tito je historijska ličnost u cijelom svijetu, osim u Srbiji. I to je očigledno problem Srbije, a ne ostatka svijeta. Da nije bilo Tita u Drugom svjetskom ratu, Srbija bi ostala na strani gubitnika”, poručila je Svetlana Broz, Titova unuka.

Najavi bivšeg kolege usprotivila se i gradonačelnica Sarajeva, uz poziv antifašistima da zaustave skrnavljenje njihovih simbola, što je apel i člana SABNOR-a i akademika, Mirka Pejanovića.

“Očekujem da bi antifašisti i njihova udruženja iz svih zemalja ex-Jugoslavije mogli dići svoj glas i mogli doći u Beograd na Titov grob i iskazati to jedno raspoloženje. Ja mogu kazati da je iskustvo Sarajeva, demokratskih snaga u gradu Sarajevu negdje početkom ovog stoljeća, dvije hiljade i neke, zaustavljene su neke ideje, neke nakane da se ukine Titova ulica u Sarajevu. Ali, to je spriječeno djelovanjem nevladinih organizacija, demokratskih političkih stranaka, multietničkih stranaka, slobodoljubljivih ljudi, neovisnih intelektualaca. Očekivati je da to ovaj put bude u Beogradu”, istakao je Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Pitanje identiteta nije nešto što bi trebalo zauzimati vrijeme i prostor kampanja uoči lokalnih izbora. No, davanje prednosti ovakvim temama u odnosu na one stvarne, suštinske i životne potrebe građana – možda ponajbolje oslikava vrijeme u kojem živimo.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!