Pozicija koju “ni po koju cijenu ne smije dobiti SNSD i Dodik”

Vijesti 28. feb 202317:52 1 komentar

Dženan Đonlagić, delegat DF-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ocijenio je kako će ključni test za koaliciju na državnom nivou biti ko će dobiti poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje. On je u Danu uživo dodao da se HDZ-u BiH i SNSD-u ne smije prepustiti potpuna kontrola nad finansijskim sistemom BiH.

Zašto mislite da je međunarodna zajednica protiv Bošnjaka?

Ovo što se dešava od 2. oktobra do danas, tj. od završetka izbora, poprima oblika da političku nagradu dobijaju akteri i projekti koji su blokirali državne institucije u periodu 2018. – 2022. Tu mislim na HDZ i SNSD. Svjedoci smo blokada državnog parlamenta tokom pandemije korona virusa. Imamo odlikovanja ruskog predsjednika Putina u momentu kada se cijeli svijet zgražava nad onim što rade u Ukrajini. Imali smo susret Čovića sa ruskim ministrom vanjskih poslova Lavrovom. Na najviše fukcije imenuju se ljudi sa crnih lista. I imali smo intervenciju Schmidta koji je u izbornoj noći promijenio pravila i evidentno je da je njegov intervencionizam zaustavio transformaciju BiH od etničkog ka građanskom.

Da li su se SNSD i HDZ mogli zaobići u formiranju vlasti?

Naravno. Bila je matematička mogućnost da se sa opozicijom iz RS-a većinom u Predstavničkom domu imenuje Vijeće ministara (bez SNSD-a i HDZ-a).

Dženan Đonlagić (N1)

Koliko je tome doprinijela međunarodna zajednica, koliko same stranke?

Odgovornost međunarodne zajednice je u dijelu intervencionizma koji je Schmidt uradio na izbornu noć, a odgovornost SDP-a, NiP-a i NS-a je što su išli na noge Čoviću i Dodiku.

Zbog čega niste ušli u vlast kao u prošlom mandatu?

Nije bilo poziva. SDP i Naša stranka su podlegli priči Čovića da ne može biti DF i da se mora mijenjati Izborni zakon. Bilo je zahtjeva (iz “Trojke”) da im damo ruku u Klubu Bošnjaka, ali da mi ne moramo ući u vlast. U prošlom mandatu Vijeće ministara je formirano tek kad je Dodik podržao AMP.

Šta bi mogao biti prvi test za koaliciju na državnom nivou?

Ključni test, tj. ključna politička bitka će biti za poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO). SNSD tvrdi da je dogovoreno, a SDP da nije i da će tražiti tu poziciju. Ona ne smije ni po koju cijenu biti prepuštena SNSD-u.

Zbog čega?

Onda bi SNSD i HDZ pored potpune kontrole u Domu naroda, imali bi potpunu kontrolu i nad finansijskim sistemom BiH kroz UIO i Fiskalno vijeće. To će biti pravi test da li postoji politička crta za “Trojku” ili je ovo stvarno mandat fotelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare