Pozitivna priča: Više od 70 učenika povratnika upisano u škole u Tuzlanskom kantonu

Vijesti 09. okt 202420:29 0 komentara
N1

U jeku vala iseljavanja iz Bosne i Hercegovine, jedna lijepa vijest iz Tuzlanskog kantona. Naime, ove školske godine je više od 70 učenika povratnika upisano u škole u ovom kantonu. Posjetili smo Richmond Park Schools koja je upisala najveći broj učenika, povratnika iz inostranstva.

U 34 osnovne i srednje škole u Tuzlanskom kantonu upisani su učenici koji su se sa porodicama vratili iz inostranstva. Najviše učenika, odnosno, njih desetak je upisano u Richmond Park School.

“Lijepo sam se prilagodila. Na početku školske godine je bilo malo teže, ali kako sam se sprijateljila s učenicima iz razreda, bilo je sve lakše”, navela je Esma Zilić, učenica povratnica iz Australije.

“U Austriji su dosta strožiji, teža je škola puno. I nisam među svojima. Ovdje se osjećam lagodnije”, istakao je Amar Hidanović, učenik povratnik iz Austrije.

“Došla sam ove godine u julu. Dobro je, lakše je”, rekla nam je Berina Omerović, učenica povratnica iz Amerike.

Djeca poprilično dobro pričaju maternji jezik iako su godinama živjeli u drugim zemljama, ali su, očito, pričali na bosanskom jeziku sa porodicom.

“Period adaptacije je svima težak. Vjerujem da se učenici puno ljepše osjećaju i imaju osjećaj pripadnosti ovdje. Nastavni plan i program naše škole je drugačiji u odnosu na druge škole, tako da je pristup nastavnika dosta drugačiji i mi se zaista trudimo”, navela je Deksida Delić, profesorica bosanskog jezika.

Trude se i roditelji poput Damira Sakića. On je rođen u Njemačkoj gdje je živio do ove godine kada je sa suprugom Njemicom odlučio započeti novi život u Tuzli sa tri kćerke. Kaže da osjeti razliku.

“Ta srdačnost i ljubaznost, počevši od direktora do čistačice. Svi su nekako srdačni, Poznaju nas, upoznali su nas za kratko vrijeme. Zadovoljni smo stvarno. Velike su razlike u odnosu između učenika i nastavnika”, rekao nam je Damir Sakić.

Ova škola je popularna za mnoge iz razloga što je 70 posto nastave na engleskom jeziku i to je dobra stvar za one koji se prilagođavaju na novi sistem.

“Prošle godine smo imali 30 učenika koji su se vratili iz evropskih zemalja i Amerike. Ove godine imamo oko 10. Nije nam to novina jer naša škola je internacionalna i imamo učenike iz 10, 12 zemalja. Učenici kada dođu ovdje, brzo se prilagode na plan i program”, pojasnio je Džasen Brigić, pomoćnik direktora škole.

A prilagode se i oni čiji korijeni nisu iz BiH kao što su Kinezi kojih u ovoj školi ima tridesetak.

“Lijepo je, ljudi se prijateljski ponašaju, cijene su jeftine, lako je živjeti ovdje”, dodao je učenik Ton Yixiang He.

“Baš je dobro, moji iz razreda su baš fini. Kada idemo vani, igramo košarku sa drugovima. Sviđa mi se ovdje”, mišljenja je učenik Ton Junfei Chen.

Teško je precizirati razloge povratka porodica sa djecom iz inostranstva u Tuzlanski kanton, ali je evidentno da je u pitanju optimistična priča koja budi nadu u neki ljepši život u Bosni i Hecegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!