Poziv na hitan sastanak Vladi KS i Ministarstvu obrazovanja: “Radnik se našao ‘ni na nebu ni na zemlji'”

Vijesti 28. okt 202411:09 0 komentara
N1

Kantonalni odbor SSVOONK BiH Kantona Sarajevo reagovao je saopćenjem za javnost, povodom situacije u kojoj se našao njihov član Srđan Rodić, dugogodišnji radnik u srednjoj školi.

Naime, nakon usvajanja Pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje od Vlade KS, a na prijedlog Ministarstva za odgoj i obrazovanje, uprkos negativnom mišljenju ovog Sindikata (jer im je bilo onemogućeno, kako kažu, da učestvujemo u izradi ovog propisa), radnik Srđan Rodić našao se u situaciji u kojoj se do sada niko iz obrazovanja nije našao.

“Novi Pedagoški standardi i normativi za srednje obrazovanje doveli su do toga da ovaj radnik ne može sa svojom stručnom spremom raditi u srednjim škola, te je, kako bi se isti zbrinuo i ne bi ostao bez posla, urađen Plan i program zbrinjavanja viška radnika na osnovu odredbe Kolektivnog ugovora, koji je Vlada Kantona Sarajevo usvojila 29. avgusta 2024. godine. Tim aktom se Srđan Rodić zbrinjava u JU Collegium artisticum. Međutim, direktor ove javne ustanove je odbio ispoštovati akt Vlade KS i odbio potpisati ugovor o radu sa Rodić Srđanom. Situacija je dovela do toga da se radnik našao ‘ni na nebu ni na zemlji’, i to bez plate za septembar, od koje bi trebao prehraniti svoju porodicu”, navode iz Kantonalnog odbora SSVOONK BiH Kantona Sarajevo.

Za tu namjenu je Sindikat uplatio novčana sredstva kao pomoć njihovo članu, dodaju, dok Vlada KS ne shvati ko upravlja javnim sektorom u KS.

“Odluke Vlade KS, kao nosioca izvršne vlasti, morale bi biti provodive u svim javnim ustanovama u kojima ista ta Vlada imenuje direktore i upravne odbore. Ipak, u ovom slučaju se pokazalo da je prvi preduvjet za tako nešto – jaka Vlada KS. Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo ili Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS hitan poziv na sastanak, kako bi se riješio ovaj, do sada neviđen, slučaj”, zaključuju u saopćenju.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!