Poziv na “organizovani otpor” da se spriječi glasanje Crne Gore o Srebrenici

Vijesti 10. maj 202417:39 0 komentara
Anadolija/Ilustracija

Proruski portal IN4S pozvao je građane, prosrpske stranke i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori na "organizovani otpor" zbog najave premijera Milojka Spajića da će crnogorska vlada podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ako Vlada Crne Gore od toga ne odustane, poručuju, organizovat će masovne proteste.

Naime, Spajić je najavio podršku Crne Gore rezoluciji kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Glasat ćemo za tu, ali i sve rezolucije koje osuđuju genocid”, rekao je Spajić 9. maja.

Usvajanju rezolucije protive se prosrpske i proruske partije u Crnoj Gori, tvrdeći da se njome Srbi označavaju kao “genocidni narod”.

Riječ je o portalu kojeg je State Department označio kao dio mreže ruskog propagandnog sistema.

IN4S otvoreno podržava ratnu politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina prema Ukrajini, Srpsku pravoslavnu crkvu i negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Njegovi osnivači su Gojko Raičević i Vladimir Božović, aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore.

IN4S je pozvao Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i mitropolita Joanikija “da izopšte iz pravoslavlja sve članove izvršne vlasti i drugih nivoa vlasti u Crnoj Gori koji se izjasne za podršku rezoluciji, a pravoslavne su vjeroispovijesti”.

Pozvali su i predstavnike srpskih političkih partija u parlamentu, koje su bliske SPC-u, da “uskrate podršku Vladi Spajića, ukoliko istraje na opredjeljenju da podrži rezoluciju o Srebrenici”.

U vladajućoj koaliciji koja podržava Spajićevu Vladu, partije bivšeg proruskog Demokratskog fronta Andrije Mandića, akuelnog predsjednika Skupštine i Milana Kneževića, kao i Socijalistička narodna partija koja ima potpredsjednika Vlade i dva ministarstva, protive se podršci rezoluciji o Srebrenici.

Ipak, Mandić je rekao da neće Vladi uskratiti podršku ako rezolucija bude podržana.

Narednih mjeseci očekuje se rekonstrukcija Vlade premijera Spajića i ulazak ovih partija bivšeg proruskog Demokratskog fronta, što je dogovoreno koalicionim sporazumom parlamentarne većine.

Dačić: Sramno i nečuveno

Odluku premijera Spajića da će Crna Gora glasati za rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici oštro je kritikovao ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

“Ova vlada (Crne Gore) je došla na vlast najviše zahvaljujući Srbima i njihovoj borbi na čuvenim litijama. Sramno i nečuveno”, rekao je Dačić.

“Srbi nisu i ne mogu biti genocidan narod”, kazao je premijer Milojko Spajić na društvenoj mreži X.

“Na temelju predloženih amandmana niko ne može reći da Crna Gora osuđuje srpski narod, Srbiju ili Republiku Srpsku. Samo radom i rezultatima kakvi su naši – Evropskoj uniji dokazujemo da se vrijedi boriti za Crnu Goru, za Zapadni Balkan i bolje sutra svih naroda koji žive na ovim prostorima”, naveo je Spajić.

Poziv In4S da pruži otpor najavljenom usvajanju prihvatili su Miholjski zbor i Stupovi, pravoslavna bratstva bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Rezolucijom koju su predložile Njemačka i Ruanda osuđuje se svako poricanje genocida i pozivaju sve članice UN-a da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, kako bi se spriječio revizionizam.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!