Poziv roditeljima i porodicama da podijele priče o djeci nestaloj u ratu: “Pitanje nestalih je marginalizirano i sve je manja šansa de će biti pronađeni”

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine poziva roditelje i članove porodica da se jave i podijele priče o djeci nestaloj u ratu za kojom se još uvijek traga. BIRN BiH izrađuje bazu koja će sadržavati pojedinačna svjedočanstva roditelja ili drugih članova porodica koji tragaju za nestalom djecom, njihove fotografije, priče i predmete, kako bi ostala vječna uspomena na njihove živote. Detaljnije o ovoj temi za Novi dan je govorio Denis Džidić iz Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine.

Koji je glavni cilj pravljenja baze podataka?

Imamo dva krucijalna cilja, najvažniji je da kroz ovu bazu podataka čiji ključ i suština su lična svjedočenja sjećanja roditelja na stradalu djecu da pokušamo vratiti ovo pitanje u fokus i kroz lične priče apelirati na one koji su još živi, koji znaju informacije ili preko svojih poznanika imaju neke informacije gdje bi se mogli nalaziti posmrtni ostaci da se jave Institutu za nestale osobe. Pitanje nestalih je marginalizirano i sve je manja šansa de će biti pronađeni. Drugi cilj jeste da nastojimo da normaliziramo razgovor o ovim temema i da budu na ljudskom, a ne na političkom i revizionarskom nivou, da se razgovara o ljudima kojih više nema i da damo doprinos da priče o ratu i nestalim budu humanističke priče, a ne one koje razdvajaju.

Baza podataka će biti dostupna online?

Trenutno je u toku proces intervjuisanja, uvezali smo se s Institutom za nestale osobe, to će biti proces od šest mjeseci i imaćemo kampanju inoformisanja, pozivati roditelje, članove porodica itd, koji žele da daju dorpinos ovoj bazi i onda ćemo ući u tehnički proces izrade baze podataka, montiranja video sadržaja, da to bude kvalitetno i da može podnijeti veći broj posjetitelja, dijeljenje na društvenim mrežama. Nadamo se sredinom naredne godine da ćemo imati finalnu verziju koju možemo objaviti.

Šta će sve sadržavati baza podataka?

Imamo već iskustvo rada na sličnom projektu s Memorijalnim centrom Srebrenica – oralna historija preživjelih. Unutar tog projekta preživjeli su poklanjali predmete koji su pripadali njima ili voljenoj osobi, i negdje kroz taj projekt smo vidjeli kako je nevjerovatna količina emocija, kako se ljudi vezuju s predmetom posebno u izostanku posmrtnih ostataka ili mjesta gdje mogu otići, sjećati se, pomoliti se, sve što bi njima pripadalo kao vrsta sjećanja. Željeli smo na sličan način napraviti i priču o nestalim osobama, posebno djeci.

Kako stupiti s vama u kontakt?

Postoje brojni načini. Institut za nestale osobe ima broj telefona, email, možete poslati poruku, informaciju s bilo koje fake adrese, profila, broja telefona. To su bazične stvari o kojima neko ne razmišlja. Institut za nestale osobe i ne traži lične podatke od osoba koje daju informaciju, ili možda indiciju ako ne znate sigurno, što je jako važno istražiteljima koji tako mogu doći do bitnih podataka. Nas možete kontaktirati također, imamo kontakt adrese, u sklopu projekta ćemo imati i poziv u online formatu gdje ispunjavate podatke i birate hoćete li ostaviti lični kontakt ili ne. I svejedno je, nama će doći informacije i korisne su nam.

Cijelo gostovanje pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!