Pralica: Ovo je prvi put da su se žene BiH organizovale za 48 sati

Vijesti 14. okt 202215:41 1 komentar
N1

Nekoliko desetina aktivistkinja i aktivista se nalazi na Trgu Krajine u Banjaluci i daju podršku istim skupovima širom BiH pod nazivom “Nisi sama i nisi kriva”. "Ovo je prvi put da žene u BiH organizuju ovakve prosvjede nakon femicida koji se nedavno desio u Bihaću, kaže Milica Pralica iz Udruženja građana "Ošta nula".

“Meni je drago da su se Banjlučani okupili. Drago nam je da vidimo i muškarce i roditelje s djecom. Naša borba ne isključuje muškarce iz borbe. Želimo kroz rad organizacije da budimo svijest a i da se femicid tretira i pravno kao zločin. Femicid je ubistvo žene samo zato što je žena”, kaže Pralica.

“Dva puta sam pila tablete da se ubijem, spas sam našla u sigurnoj kući”

Slučaj u Bihaću je probudio žene i aktiviste da izađu na ulice 19 gradova.

“Mislim da je jako važno napomenuti da su se žene za 48 sati iz BiH okupile u 19 gradova. To je veliko i to je prvi korak. Ohrabrene smo situacijama iz Srbije i Kosova gdje su žene izašle na ulicu. Isti tako i žene Irana. Nasilje nije samo fizičko, već i psihičko. Problem su insitiucije BiH koje štite nasilnike. Kada se odluče da prijave nasilnika oni ih tjeraju da se mire i da im daju druge šansu, a na kraju se desi femicid”, kazala je Pralica.

Na ovom linku pratite naš live BLOG

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare