Pravi primjer za KS je u Zenici? Policajac pojasnio borbu sa bahatim vozačima

Mjere u cilju poboljšanja sigurnosti učesnika u saobraćaju, smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama i stvaranja visokog stepena sigurnosti odvijanja saobraćaja na svim putevima u nadležnosti Uprave policije MUP-a ZDK, planski i organizovano već nekoliko godina unazad daju rezultate. O nekim novim - u Kantonu Sarajevo raspravlja se nakon tragedije koja je odnijela život mlade doktorice Azre Spahić. Mnogi nisu oduševljeni onim što je nakon vanredne sjednice u nedjelju predložila Vlada KS. No, kakav je to primjer Zeničko-dobojskog kantona? Pojašnjenje smo tražili od glasnogovornika MUP-a ZDK Elvedina Fišeka, koji je nekadašnji komandir policijske stanice Visoko.

Mjere koje sprovode, naveo je Fišek gostujući u Novom danu – dijele se na preventivne i represivne.

Pod preventivnim podrazumijevaju činjenicu da se sa mališanima još od vrtića i najranijih školskih dana održavaju interaktivne radionice o propisima i svim izazovima koji ih mogu čekati na putu od kuće do škole. U sve se uključuju i roditelji, kako bi takvi razgovori postali i sastavni dio odgojnih metoda.

“Također, u svim špicama na području svih gradova i općina ZDK postavljamo patrole i službenike koji prisutnošću na ključnim raskrsnicama i tokovima preveniraju prekršaje. Ujedno, vršimo i analize lokacija na kojima se događaju nesreće, i sa aspekta rizika lociramo saobraćajne patrole na tim mjestima, posebno akcentirajući one prekšraje koji su najveći uzročnici nesreća – nedozvoljena brzina, alkohol, vožnja bez dozvole, korištenje mobitela… Prema tim vozačima imamo nultu stopu tolerancije, a prema onima sa manjim prekršajima nastojimo da prvo upozorenjem, pa onda sankcionisanjem da doprinesemo boljoj saobraćajnoj sigurnosti”, pojasnio je sagovornik N1.

Oduzimanje vozila: Na policijskom depou ih je trenutno 161

No, tu nije kraj, nastavio je Fišek. Kaže kako je još jedna pohvalna praksa uvedena 2016. godine.

“Tu smo imali veliko razumijevanje sudova na prostoru ZDK. Oni, prilikom izricanja presuda, prema bahatim vozačima odnosno višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja – prihvataju naš prijedlog za trajno oduzimanje vozila kojima su upravljali, prepoznajući da to nije samo vozilo, nego opasno sredstvo u rukama nekoga ko ugrožava javnu sigurnost”, pojašnjava Fišek.

Dakle, Zakon o policijskim službenicima u Zeničko-dobojskom kantonu omogućava privremeno oduzimanje predmeta. Istovremeno, Zakon o prekršajima prepoznaje opasno sredstvo, koje kad se koristi, može ugroziti sigurnost građana. Policija izlazi sa takvim prijedlozima prema sudu.

“U istom momentu nakon teškog prekršaja policajac može oduzeti to vozilo, putem šlep službe ono se prevozi na depo koji je Uprava policije ZDK zakupila. Na tom depou trenutno je 161 vozilo koje čeka pravosavosnažne sudske presude, a koje najčešće idu u pravcu trajnog oduzimanja i uništenja ili prodaje vozila”, prepričao nam je Fišek.

Još jednu stvar je bitno naglasiti – od višestrukog povratnika činjenju saobraćajnih prekršaja, vozilo se oduzima bez obzira da li je on vlasnik ili ne.

“Sud odlučuje da li je vlasnik imao saznanje da se radi o bahatom vozaču”, dodao je Fišek.

Po pitanju predloženih mjere u Kantonu Sarajevo, naročito one koja je izazvala najviše kritika, a odnosi se na ograničavanje brzine vožnje, iznio je lični stav.

“To bi moglo dovesti do kažnavanja do svih ostalih građana koji ne ugrožavaju saobraćaj, takva brzina nije presudna u toj mjeri. Usredsređivanje na prekršioce teških saobraćajnih prekršaja sigurno bi dovelo do rezultata”, naveo je, podcrtavajući da je to konstantno u fokusu službenika u ZDK.

Podsjetimo, odgovor na kritike na predložene mjere, jučer je u programu N1 iznio i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

Ograničenje brzine je dobra ideja? Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

Ujedno, naglasio je i da je po pitanju oduzimanja vozila i daljnjeg kažnjavanja – policija KS često zadnja u lancu odgvornosti, apelujući na izmjene zakona. Iznio je podatak kako je protekle godine policija u KS uputila 178 zahtjeva za oduzimanjem vozila. Niti u jednom nisu dobili zeleno svjetlo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare