Pravi problemi za one na “crnoj listi” tek slijede?

Vijesti 28. mar 202418:53 2 komentara

Lideri Trojke održali su sastanak, mimo očiju javnosti, nakon kojeg su poručili kako neće pristati na ucjene i ultimatume Milorada Dodika. Ostavljaju i dalje prostor za razgovor. Neki od njih ranije su rekli kako neće pristati na prijenos državnih nadležnosti na entitet Republika Srpska. Odnosi unutar državne koalicije očito se komplikuju, evropski put na čekanju, ali zato američke sankcije cvjetaju. Računi se gase pojedincima, kompanijama, pa i strankama. Pravi problemi, za one na crnoj listi, najavljuju mnogi, tek slijede.

Član Naroda i pravde, Aljoša Čampara poručuje kako s stranke Trojke s Dodikom neće trgovati. SNSD naziva – nužnim zlom, te najavljuje kako će analizirati destruktivno ponašanje predsjednika Republike Srpske, te odrediti naredne korake, no popuštanja neće biti. Sumnja i da će Dodik spas potražiti u SDA. Odmah je stigao odgovor Bakira Izetbegovića.

“Sve što znači destrukciju, sudar s međunarodnom zajednicom i udar na ustavnopravni poredak, kočenje. blokade SDA neće prihvatiti. Eventualno neku konstruktivnu rekonstrukciju koja bi značila ubrzanje napredak Bosne i Hercegovine na euroatlantskom putu bi naravno prihvatili“, poručuje Izetbegović, predsjednik SDA.

Onaj kojeg mnogi smatraju najodgovornijim, visoki predstavnik Christian Schmidt, ne misli da je nametanjem posljednje odluke napravio ništa pogrešno, niti smatra da je ugrozio bh. evropski put.

“Mislim da smo na dobrom putu, nema potrebe ni za kakvom krizom, kriza bi se mogla desiti, ali mislim da je važno sjesti i razgovarati, pogotovo u situaciji koju imamo s EU, međunarodnom zajednicom i susjednim državama, mislim da niko od ovih pobrojanih nema interesa da ovdje imamo neku nepotrebnu krizu, nema potrebe za krizama ovdje”, smatra Schmidt.

Dok više niko ne priča o evropskim reformama, američke sankcije tek pokazuju zube. No, Evropljani ne prate ovu politiku.

“Ima svoje pogodnosti, imamo mrkvu ali imamo i štap, možda mi preferiramo pogodnosti, ovu mrkvu, i mi smo u krajnjem slučaju najizdašniji partner BiH, pogledajte samo investicioni paket rasta, jedna milijarda eura za BiH, novac koji će promijeniti prilike u ovoj zemlji koje će ubrzati reforme, ali kažem istovremeno imamo naravno i sankcije, imamo i druge alate, upravo prošle sedmice je za još dodatne dvije godine produžen naš okvir za sankcije, kada bude bilo potrebno mi ćemo to upotrijebiti, ali nam za to treba saglasnost svih”, navodi Johann Sattler, šef EU delegacije u BiH.

Sprskoj demokratskoj stranci definitivno je ugašen bankovni račun. Predsjednik ove stranke Milan Milićević kaže, mimo ugovora i Zakona. Svoja prava će tražiti putem domaćih, ali i međunarodnih institucija. SDS se ne gasi, tvrdi Milićević, ali funkcionisanje bez računa je otežano.

“(Kako ćete se prijaviti na izbore?) E to je sada drugo pitanje, postoji čitav niz načina da SDS koji su potpuno legalni i legitimni prema važećim zakonskim propisima da SDS bude učesnik narednih izbora, međutim rano je o tome govoriti koji ćemo od tih načina upotrijebiti zbog toga što će se sigurno do tog momenta mnoge stvari promijeniti, mi na tome ozbiljno i strpljivo radimo, ali je sigurno sasvim da ćemo sa svojim listama, kandidatima za načelnike i gradonačelnike, sa svojom izvornom politikom i programom SDS, nastupiti na narednim izborima”, kaže Milićević.

SDS je na crnoj listi od 2004. a proceduru skidanja s OFAC-a pokrenuli su 2014. do danas nije dala rezultate. No, pravi efekti crne liste tek sad se pokazuju. Borbu pred međunarodnim institucijama najavila je i kćerka Milorada Dodika, čijoj Fondaciji Srpska kuća, je iz istih razloga, ugrožen rad. Dodik, Stevandić i mnogi drugi, plaće će kažu primati putem pošte. Traže se razne alternative.

“Ja ne sumnjam da će se ljudi iz vladajuće strukture u RS, a posebno kada govorimo o Miloradu Dodiku i članovima njegove porodice, snaći na određeni način da im to ne poremeti poslovanje tamo gdje je ono ključno, a s druge strane ne žele da idu protiv interesa banaka jer bi ih to dovelo u dodatno nepogodnu situaciju”, zaključuje Ivana Korajlić, Transparency International.

S obzirom na to da dijelom crne liste nije samo politički vrh Republike Srpske, kao i tamošnje kompanije, nego i brojni funkcioneri u Federaciji, očekivano je da i oni doživljavaju istu sudbinu. Jedan od njih i državni zastupnik Marinko Čavara. Ipak iz Ministarstva finansija, koje Čavari treba isplaćivati plaću, tvrde kako nisu zaprimili nikakve posebne upute koje se tiču američkih sankcija. Čavara o svemu, ni riječi u javnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare