Pravosnažna presuda ne uliva mnogo nade Murizu da će uskoro dobiti odgovore

Vijesti 05. apr 202420:49 0 komentara

Dvije godine i 6 mjeseci zatvora, kazna je za Alisu Ramić Mutap, zbog davanja lažnog iskaza u predmetu Dženan Memić. Pravosnažnom presudom Suda BiH, Hasan Dupovac oslobođen je svih optužbi, iako prvobitno, osuđen na tri godine zbog zloupotrebe položaja. Porodica Memić razočarana, za njih je oslobađajuća presuda poraz bh. pravosuđa.

Osmogodišnjoj borbi Muriza Memića ne nazire se kraj. Kako je 2016. godine stradao njegov sin Dženan, i ko je kriv za njegovu smrt, javnosti još nije poznato. Pravosnažna presuda nije ulila mnogo nade Murizu da će uskoro dobiti odgovore.

“Alisa je osuđena, ona je bila učesnik događaja, bila je na licu mjesta, ali Hasan Dupovac je omogućio Alisi da šuti sve ove godine, jer prvi je on saslušao 9. februara 2016. godine. Od njega je sve krenulo, on je čovjek iz sistema. Ja sam jutros išao u PU Ilidža da dam izjavu što me tužio Hasan Dupovac za ugrožavanje sigurnosti. Pazite molim te, njemu ugrožena sigurnost, a zna šta je radio. Meni dijete ubijeno, a nije mu bila ugrožena sigurnost. Njegovo je bilo da otkrije ko ga je ubio, a ne da sakrije”, kazao je Muriz Memić, otac Dženana Memića.

Od 2019. godine Tužilaštvo BiH provodi istragu i podiže optužnicu protiv pet osoba za organizovani kriminal i prikrivanje dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića. U prvostepenoj presudi njih 5 oslobođeni su optužbi za prikrivanje dokaza, da bi Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo oslobađajuću presudu i uvažilo žalbu Tužilaštvu BiH.

Da bi, drugostepenom presudom, tri osobe bile oslobođene, a Ramić osuđena na dvije i po godine zbog davanja lažnog iskaza, Dupovac zbog zloupotrebe položaja na tri godine. Trećestepeno vijeće donijelo je konačan sud, za Dupovca oslobađajuća, za Ramićevu potvrđena drugostepena presuda. Advokat porodice Memić, Ifet Feraget, navodi da je njena kazna zrno pravde.

“Odatle sad kreće nova istraga protiv onih koji su bili uključeni u davanje tih lažnih nalaza za amneziju, i naravno tužilaca čiji je posao da vode istragu. Tako da je za očekivati da se sada u nastavku ovog postupka, dakle u novoj optužnici nađu i tužioci, sudski vještaci koji su sačinjavali te lažne nalaze. Ali glavni teret odgovornosti pada na tadašnju glavnu kantonalnu tužiteljicu, Dalidu Burzić, koja će se nadam se vrlo brzo naći u optužnici”, kazao je Ifet Feraget, advokat poodice Memić.

Dodaje i da bi osuđujuća presuda Dupovcu vodila ka parnici za odštetni zahtjev protiv Kantona Sarajevo, no kaže Feraget, vrana vrani oči ne vadi. Sa druge strane, advokat Hasana Dupovca, ističe da je zadovoljan oslobađajućom presudom.

“Mučenik kao što je Dupovac Hasan do sada u pravosudnom sistemu BiH, a vjerovatno i šire nije zabilježen. Ovo je jedinstven slučaj. Ja sam o tome pokušavao na početku govoriti, ne mogu sada, vjerovatno možemo više o tome kada dobijem presudu. Ali ovo je jedinstven slučaj i neviđena tortura nad jednim policijskim službenikom. To nije ranije zabilježeno nikada ni u jednom slučaju”, kazoa je Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca.

Ipak, za porodicu Memić ova presuda ne znači i kraj borbe. Jer, kaže Muriz Memić, kao što mora svanuti, i pravda mora izaći na vidjelo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!