Pravosnažno osuđena Ana Babić, bivša predsjedavajuća Skupštine KS

Vijesti 06. mar 202316:49 5 komentara
Ana Babić (N1)

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivom Anu Babić zbog krivičnog djela prevara. Pravosnažno je osuđena na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko osuđena u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Babić je osuđena jer je u decembru 2016. godine, dok je obnašala funkciju predsjedavauće Skupštine Kantona Sarajevo, prikrila da je njena bračna zajednica sa umrlim Dž.B. prestala razvodom braka 2006. godine te je lažnim prikazivanjem svog bračnog stanja i prilaganjem dokumenata za koje je znala da nisu vjerodostojni njenom porodičnom statusu, dovela u zabludu članove Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo da ispunjava uslove za isplatu naknade.

Tako joj je iz budžeta Kantona Sarajevo isplaćena naknada za slučaj smrti člana uže porodice u iznosu od 3.356 KM oštetivši na taj način budžet Kantona Sarajevo za navedeni iznos. Ana Babić je u cjelosti vratila protupravnu imovinsku korist sa zateznim kamatama, kazali su iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ana Babić je obnašala dužnost predsjedavajuće Skupštine KS od 2014. do 2018. godine

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare