Praznična euforija u Sarajevu: Skoro 100 posto popunjeni smještajni kapaciteti

Vijesti 11. dec 202319:54 0 komentara

Olimpijski grad nezaobilazna je stanica tokom zimskih mjeseci. Ušuškan među planinama, idealno je mjesto za goste koji žele doživjeti zimsku idilu. Mnogi od njih već su stigli u Sarajevo.

“Mi smo iz Omana. Prvi put smo došli ovdje. Prvo smo išli u Mostar, a onda u Sarajevo. Stvarno je lijepo, iako je hladno”, kaže nam jedan sagovornik.

“Dolazimo iz Splita, bili smo tokom vikenda na Jahorini, pa smo se sad malo spustili u Sarajevo. Top nam je ovdje”, kaže nekoliko Splićana koji često dolaze u Sarajevo.

“Mi smo iz Londona. Prvi put smo ovdje, svidjelo nam se sve. Hrana je odlična, arhitektura, mješavina kultura.. Odlično se provodimo”, dodaju turisti.

Sarajevske zabave prepoznatljive u regionu

Odličan provod očekuje se i tokom novogodišnje noći. Osim velikog koncerta ispred Vječne vatre, gotovo svaki ugostiteljski objekat nastoji organizovati dobru zabavu, po kojoj je Sarajevo prepoznatljivo u regionu.

“Organizovano je sve, rezervacija ima, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, inače svake godine su gosti poprilično, 80% isti gosti se vraćaju, jer su zadovoljni sa ambijentom i uslugama”, kaže ugostitelj, Rešad Trbović.

Popunjeni hotelski kapaciteti

Zadovoljno ruke trljaju i hotelijeri. Brojke iz rekordne 2019. godine već su nadmašene, a slobodnih soba gotovo da i nema.

“I ove godine vrlo brzo smo prodali naše kapacitete, ostalo nam je još nekoliko soba za prodaju. Upita smo imali i preko vikenda, tako da vjerujem da će to u ovih dan dva biti popunjeno. Što se tiče kapaciteta u sali, imamo još nešto slobodnih mjesta. Preporučujem da se što prije napravi rezervacija. Kada dođe malo hladnije vrijeme, čim se osjeti taj zimski osjećaj, sve više rezervacija se potvrđuje”, kaže direktorica jednog hotela, Nermina Sefer.

Pristupačne cijene

Da je turizam trenutno najbrže rastuća grana privrede u Sarajevu, pokazuje i popunjenost privatnih smještaja, koja se ne razlikuje mnogo od hotelskih.

“Gotovo svi hoteli u Sarajevu, pogotovo ovi veliki su između 99,9 i 100% već popunjeni. Što je genijalna vijest, još uvijek bi trebalo da ima prostora da se rezerviše nešto, ali skoro, pa više nema mjesta u Sarajevu. Mi nemamo tačne brojeve privatnih apartmana, ali po informacijama koje imamo gotovo da su svi popunjeni”, kaže Faruk Čaluk iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Iako su se povećale cijene smještaja i u Sarajevu, ipak i dalje ostaje najpristupačniji glavni grad u regionu, što dodatno privlači turiste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!