Pred parlamentom Austrije ubrzo rezolucija o Srebrenici: “Imamo podršku!”

Vijesti 27. jun 202210:56 > 18:57 1 komentar

Savez bh. udruženja u Austriji "Consilium Bosniacum" je 2020. godine u Austriji pokrenuo inicijativu o usvajanju rezolucije o Srebrenici u državnom parlamentu. Za rezoluciju će se glasati 7. jula, a njeni inicijatori sa optimizmom su za N1 govorili o okončanju ovog procesa. Poručuju nam: "Imamo apsolutnu političku podršku!"

Za N1 su govorili Damir Saračević, predsjednik saveza “Consilium Bosniacum” i Admir Mehmedović, politički referent u savezu, te gradski vijećnik u austrijskom gradu Trasimaueru.

Savez je sa idejom usvajanja rezolucije o Srebrenici u državnom parlamentu Austrije još prije nekoliko godina upoznao parlamentarce.

Jedna od onih koji su na ovoj ideji ozbiljno radili je austrijska parlamentarka bh. korijena Bedrana Ribo, koja se za N1 javila iz Graza.

“Važan simbol za zemlje cijelog svijeta”

Ribo ističe ogromnu važnost činjenice da će se u državnom parlamentu bilo koje zemlje raspravlja o rezoluciji u Srebrenici.

“To je veliki korak, važan simbol za zemlje na cijelom svijetu. Nadam se da će se i druge države odlučiti na isti korak”, nada se Ribo.

Nakon što su se aktivisti parlamentarki obratili sa inicijativom, za nju je uslijedila godina dana teškog rada i diskusija sa drugim strankama.

Ipak, sada sa zadovoljstvom ističe kako političke volje za ovakve poteze ne nedostaje.

“Već znamo da preko 80 posto parlamenta podržava ovaj zahtjev. Definitivno je da je politička volja tu. Austrija kao država, a samim tim i njeni zvaničnici su uvijek bili jasni i glasni što se tiče genocida u Srebrenici. Uvijek su bili jasni da je to najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata”, naglašava Ribo.

O rezoluciji će se prvo raspravljati u parlamentarnom odboru 29. juna, a Ribo ističe nadu da će se tom prilikom o ovom pitanju pozitivno izjasniti i one stranke koje do sada nisu.

Ukoliko neka od stranaka ipak ne podrži rezoluciju, Ribo ističe kako bi to i u austrijskoj javnosti izazvalo brojne negativne reakcije.

“Genocid se, nažalost, desio, to su činjenice. Ja ne mogu ni pomisliti na to da neko ne stane iza toga”, zaključila je Ribo.

“Aposlutno postoji politička volja”

Da političke volje ne nedostaje uvjerava nas i Admir Mehmedović, politički referent u savezu “Consilium Bosniacum”.

“Apsolutno postoji politička volja. Rezolucija je mišljenje jednog parlamenta. Trenutno četiri najvažnija politička subjekta u Austriji to podržavaju: Narodnjačka partija sa 71 zastupnikom, Zeleni sa 26, Socijaldemokratska partija sa 40 zastupnika i Neoliberali sa njih 15”, pojasnio je.

Austrijski parmalent broji 183 parlamentarca, a Mehmedović objašnjava kako grupa zastupnika kod kojih ova ideja uživa podršku, trenutno broji njih 152.

Mehmedović zaključuje kako će rezolucija proći, te da ne gaji ništa drugo do pozitivna očekivanja.

Sagovornici N1 podsjećaju i da se u Beču 11. jula ili oko tog datuma svake godine organizuje i Marš mira i javni skup na Trgu heroja u glavnom gradu Austrije.

Inače, savez “Consilium Bosniacum” ima građansku orijentaciju, ističe njegov predsjednik Damir Saračević za N1. Obuhvata čak 21 udruženje građana, a osnovan je, s ciljem da se njihov glas bolje čuje, i između ostalog, kako bi mogli pokretati inicijative poput ove. Kulturu sjećanja, naglašavaju, uporno podižu na viši nivo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare