Predizborna kampanja u RS dinamična: Političari predstavljaju i svoje talente

Vijesti 27. sep 202419:23 0 komentara

Dok u Federaciji Bosne i Hercegovine kampanja protiče nešto mirnije, dinamike ne nedostaje u Republici Srpskoj. Tokom predizborne kampanje svjedoči se različitim inovativnim idejama. Međutim, vjerovatno najoriginalnije dolaze iz Banjaluke. Za naklonost svi se bore. Nakon pjevanja i plesanja, došlo je i vrijeme glume.

Političari nisu krili svoje talente za vrijeme predizborne kampanje, pa su se pojedini oprobali i u svijetu kinematografije.

Kao Paja – ulogu je ostvario Srđan Amidžić, generalni sekretar SNSD-a, ali i ministar na državnom nivou. Kolega kao Jare iz popularnih Kamiondžija. Baveći se neispunjenim obećanjima aktuelnog gradonačelnika, kreativnosti nije nedostajalo. No, nije ni ironije, prethodniih dana.

Nepostojeći, a najavljeni most u Docu otvoren je uz prigodan program, ali i niz optužbi na isti račun, sa iste adrese.

“Današnji perfomans je organizovan zbog činjenice, ali i potrebe da skrenemo građanima pažnju šta se dešava kada na mjesto gradonačelnika dođe nestručna i neodgovorna osoba kao što je Draško Stanivuković”, kaže Vlado Đajić, predsjednik GO SNSD.

Koji nije ostao dužan. Crvenu vrpcu presjekli su i članovi njegove političke partije otvorivši veliku i skupu, a nepostojeću obećanu garažu na UKC-u RS, ali i optuživši SNSD za stvaranje vještačkih saobraćajnih gužvi.

I dok pojedinima ovakve optužbe djeluju nestvarno. Ne nedostaje ni morbidnih. Poput one da je bivša administracija Gradskog groblja u Banjaluci, koja dolazi iz redova SPS-a, preprodavala grobna mjesta na imena živih članova porodice.

“Tetki, strini, kupio je puno grobnica, kupovao je placeve, evo faktura da je kupio grbić, pa neću govoriti ime, pa kćerka Željka, kupljeno grobno mjesto za novu godinu plaćeno 994 marke, evo fakuture, prodano za 6.000 sljedeće godine”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Za to vrijeme, lider SPS-a dijelio je sadnice ukrasnog drveća, kako bi ukazao na, kako kaže, problem betonizacije u gradu. No, kroz vještačko drvo “izniklo” nasred Trga Krajine, lider NF htjela je ukazati na nešto drugo.

“Stanivukoviću smiješ li reći A? O stvarima o kojima si govorio do prije dvije godine, kada si posljednji put napada Milorada Dodika za sve ono loše što je napravio našem društvu, dvije godine maca pojela jezik, na drvo stablo korupcije na batu seku, vicu i sve ostale”, rekla je Jelena Trivić, lider NF.

I dok u mjesecu kampanje svako pokazuje ono što zna ili želi, nastojeći ostati originalan i upečatljiv, za način – ne mare.

U periodu završavanja infrastrukturnih projekata, presjecanja vrpci, svečanih otvaranja, jedno je izazvalo posebnu pažnju ali i novu rundu takmičenja između Sarajeva i Banjaluke. Čiji je kralj Tvrtko I Kotromanić?

I to između onih koji prošlost i ne pamte. Dva mlada kandidata, već funkcionera, nakon borbe tenka i orla, nastaviše o istoriji. Šta građani gledaju, opisuje novinar DW.

“Pa cirkus, ovo je cirkus. Svake izbore, mi smo u cirkusu jer imamo izbore svako dvije godine. A uvijek postoji još gore, samo što smo u takvim političkim odnosima da nas ne može više ništa iznenaditi”, ističe Dragan Maksimović, novinar DW.

I dok su se političke borbe za glas sve više svele na lične sukobe i prepirke, ključna pitanja koja se tiču života građana u različitim lokalnim zajednicama, stavljena su pod tepih. Pa i ne čudi da u anketama, građani od predstojećih izbora, ne očekuju ništa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!