Predložen pritvor za muškarca uhapšenog u akciji “Plaza”, u BiH unio 1,5 miliona eura od prodaje droge

Vijesti 05. jun 202415:14 0 komentara
Fena

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Murisa Bešlagića, rođenog 1977. godine u Zenici, nastanjenog u Lukavcu koji se tereti za unos više od 1,5 miliona eura u BiH od prodaje droge.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je osumnjičeni pod istragom u okviru predmeta sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija kodnog naziva “Plaza” (Elmedin Karišik i dr.) i da je osumnjičen za krivična djela organizovanog kriminala i pranja novca, povezan sa nezakonitim unosom veće količine gotovog novca (najmanje 1,5 miliona eura) iz inostranstva u BiH.

“Prema prikupljenim dokazima, novac potiče od izvršenja krivičnih djela povezanih sa međunarodnim krijumčarenjem velikih količina narkotika, a nakon unošenja u BiH korišten je za ubacivanje u platni promet putem pravnih osoba – preduzeća, povezanih sa osumnjičenima u ovom predmetu”, navreli su iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni u Sky predmetu kodnog naziva ‘Plaza’ predat Tužilaštvu BiH

Pojasnili su da je pritvor predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Akcija “Plaza” u Tuzli i Lukavcu: Uhapšena jedna osoba zbog pranja narkonovca

Nakon upućivanja prijedloga za pritvor, u popodnevnim satima održano je ročište u Sudu BiH na kojem je postupajući tužilac detaljno obrazložio razloge iz prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Podsjećamo, Bešlagić je uhapšen u pondjeljak na području Lukavca u operativnoj akciji “Plaza” koju je provela SIPA na području Tuzle i Lukavca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!