Predložene mjere zabrane za saradnike “Kavčana”, Jahović pristao na izručenje CG

Vijesti 06. aug 202111:17 > 11:57 0 komentara
Screenshot

Tužilaštvo BiH predložilo je mjere zabrane za Ljubana Poletana (1956.) i Dalibora Ćurlika (1973.) osumnjičene za organizirani kriminal, krivotvorenje isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Riječ je osobama koje terete za saradnju sa "kavačkim klanom". Almir Jahović, koji je također uhapšen u BiH, pristao je da bude izručen Crnoj Gori.

Tužilaštvo BiH je za Poletana i Ćurlika predložilo zabranu putovanja i oduzimanje putnih isprava, obvezno javljenje policijskim organima, te zabranu međusobnog sastajanja, kao i sastajanja sa svjedocima u predmetu.

“Osumnjičeni su pod istragom, da su kao pripadnici skupine za organizirani kriminal, neovlašteno dolazili do podataka i identiteta građana BiH, uglavnom onih koji imaju dvojna državljanstva BiH i Srbije, a koji nisu podizali osobne dokumente Bosne i Hercegovine, te navedene identitete odavali osobama iz kriminalnog miljea, uključujući i pripadnike kriminalnih skupina koje djeluju u zemljama regiona, kako bi im omogućili da nezakonito, dobiju važeće dokumente BiH sa tuđim osobnim podacima, koje bi koristili prilikom skrivanja od policije i pravosuđa. Osumnjičeni se terete da su jednom državljaninu Crne Gore, za kojim traga crnogorsko pravosuđe, optuženom za teška krivična djela i bliskost tzv. ‘Kavačkom klanu’, na navedeni način omogućili sticanje dokumenata Bosne i Hercegovine, na tuđe ime i identitet”, navode iz Tužilaštva BiH.

Ističu kako “izvršenje krivičnih djela, na navedeni način, predstavlja značajnu sigurnosnu prijetnju i narušava integritet države Bosne i Hercegovine, kao i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEA BIH)”.

Za Jahovićem raspisana potjernica zbog pokušaja ubistva

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, obavio je razgovor sa osumnjičenim Almirom Jahovićem za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, koji je izjavio da će pristati na ubrzani postupak izručenja pravosuđu Crne Gore.

“Tužilaštvo BiH je u kontaktu sa kolegama iz Crne Gore, u okviru istrage koju vode pravosudne institucije dvaju susjednih zemalja, u borbi protiv organiziranog kriminala”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Bivši policajac među uhapšenima

Ćurlik je inače bivši policijski službenik, a Poletan je poznat po krivičnim djelima.

Za Jahovićem je Interpol Crne Gore 24. aprila prošle godine raspisao crvenu potjernicu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela “Osnivanje kriminalne organizacije”, “Ubistvo u pokušaju” i “Nezakonito držanje vatrenog oružja i eksplozivnih naprava”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!