Predloženo poništenje konkursa za izbor glavnog državnog tužioca VSTV-a

Vijesti 26. sep 202212:55 0 komentara
BIRN BiH

U skladu s Poslovnikom, podvijeće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine predložilo je da se konkurs za izbor glavnog državnog tužioca poništi, tačnije, da se on ponovi, potvrđeno je za N1 iz VSTV-a.

Rečeno nam je da će konačna odluka biti donesena u četvrtak, 29. septembra kada VSTV bude zasijedao na kojoj će prva tačka dnevnog reda biti imenovanje državnog tužioca.

Iz VSTV-a su naveli da će i dan ranije, 28. septembra također biti održana sjednica VSTV-a, ali da se na njoj neće raspravljati o prijedlogu podvijeća jer će na dnevnom redu biti druge teme.

Iza zatvorenih vrata u toku intervjui za glavnog tužioca BiH

Podsjetimo da su u najuži izbor za novog glavnog državnog tužioca ušli trenutni vršilac dužnosti glavnog tužioca Milanko Kajganić, Diana Kajmaković te Miroslav Janjić koji su pozvani na obavljanje završnog razgovora, nakon čega VSTV treba konačno odlučiti.

Ipak, prema dosadašnjim najavama, konkurs bi mogao biti poništen, a podsjećanja radi, tokom njegovog trajanja objavljene su i informacije da je tužiteljica Kajmaković povezana sa Sky aplikacijom, a koja je pod brojnim istragama.

V.d. glavnog tužioca o slučaju Kajmaković: Dva kriminogena lica su je spominjali

“Tužilaštvu BiH dostavljena je informacija o komunikaciji između dva kriminogena lica koja su u razgovoru pominjala ime tužiteljice Diane Kajmaković”, navelo se tada u odgovoru Tužilaštva BiH na pitanje da li je ona isključena iz tog tužilačkog tima.

Državna tužiteljica uklonjena iz istrage: Ime joj spominjali u aplikaciji “Sky”?

Iz Tužilaštva BiH su naveli da se o svemu navedenom vrše provjere, a “radi zaštite rada na predmetima, kao i na traženje Kajmaković, ona je izuzeta od rada na tim predmetima dok se ne utvrde sve činjenice”.

Nedavno je i ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy komentarisao stanje u bh. pravosuđu navodeći da je u stanju haosa te da “smo dotakli samo dno”.

U tom svom osvrtu je govorio i o VSTV-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!