Predmet koji će potpuno urušiti ili izgraditi povjerenje u pravosuđe

Vijesti 16. feb 202418:56 0 komentara

Ranku Debevcu, suspendovanom predsjedniku Suda BiH i Osmanu Mehmedagiću, bivšem šefu OSA-e, produžen je pritvor za još najmanje mjesec dana. Oni su u pritvoru od 18. decembra prošle godine. Istraga je proširena na još tri krivična djela.

U državnom zatvoru Vojkovići i dalje će biti pritvoren suspendovani prvi čovjek Suda BiH kojem se na teret stavljaju ozbiljne optužbe: da je od onih koji su na meti pravosuđa podmićen u jednom slučaju autom, u drugom satom u vrijednosti od 15 hiljada eura. Tužiteljica tvrdi i da je, nakon naredbe Ranka Debevca, u kući uposlenice Suda uništeno 60 akata za prisluškivanje. Debevec i Mehmedagić u pritvoru su već dva mjeseca, uhapšeni su pod sumnjom da su nezakonito prisluškivali sudije Suda Bosne i Hercegovine i uposlenike državnog tužilaštva. Bit će izvršene i provjere o susretima sa osuđenikom za ubistvo.

”Predmet koji uključuje predsjednika je naravno nešto što će definisati potpuno urušavanje povjerenja u pravosuđe ili će konačno izgraditi klice povjerenja sa aspekta vladavine prava i da ćemo početi konačno govoriti da se ozbiljni predmeti završavaju efikasno na pravilan način. Radi se o vrlo ozbiljnim navodima”, smatra Denis Džidić, direktor BIRN-a.

Debevec je sudija u Sudu BiH od 2012. godine. Hapšenje predsjednika najvišeg krivičnog suda u državi dešava se po prvi put, zbog toga je ovaj sudski proces pod budnim okom javnosti. Tužilaštvu predstoji, kako je navedeno, saslušavanje još desetak svjedoka, a potom i vještačenje telefona u inostrantvu koje nisu uspjeli otvoriti. Dok je Debevec tokom svog rada isticao da su ”dobri poeni prečesto u sjeni” mediji su pisali da u toj sjeni ima mnogo nezakonitih radnji, vršenih ne samo u BiH. Istraga protiv Debevca proširena je i zbog optužbi za lažno predstavljanje.

Prvi postupak da su visokopozicirani članovi pravosudne zajednice na optuženičkoj klupi desio se prije devet godina. Azra Miletić, sutkinja apelacionog vijeća uhapšena je 2015. Optužena za primanje mita. Sudilo joj se u Sudu BiH, nepravomoćno je tada osuđena, a Apelaciono vijeće ukinulo je presudu. Predmet je prebačen u Općinski sud u Sarajevu gdje je potom i oslobođena. Sudski postupak vodi se protiv Bože Mihajlovića, bivšeg zamjenika glavnog tužioca. Prvostepeno vijeće ga je osudilo. No, presuda je ukinuta, a predmet je trenutno na Općinskom sudu. U sudskim klupama kao osumnjičeni je i Goran Salihović. Državni sud je nakon potvrđivanja optužnice predmet prebacio na kantonalni sud gdje se već godinama i vodi.

”To ukazuje na činjenicu da su takvi predmeti kontaminirani. Javnost ne može dobiti satisfakciju od njih i radi se o pogrešnom pristupu kada se radi o visokorangiranim osobama”, kaže Džidić.

Trenutni postupak protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH i bivšeg šefa OSA-e mogao bi, kaže Džidić, promijeniti tu percepciju. Godinama je povjerenje u pravosudne institucije na niskom nivou. Prema jednom istraživanju čak 68% ispitanika iskazalo je nepovjerenje u rad pravosuđa.

Debevec i Mehmedagić u pritvoru su jer državno tužilaštvo smatra da bi boravkom na slobodi ometali istragu, prikrivali dokaze, te vršili uticaj na svjedoke i saučesnike. Iz Tužilaštva navode da su došli do novih inkriminirajućih dokaza i saznanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!