Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak će posjetiti BiH

Vijesti 24. sep 202114:13 5 komentara
FENA/Arhiv

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sljedeće će sedmice posjetiti šest zemalja zapadnog Balkana, objavila je u petak Komisija.

Predsjednica von der Leyen počinje zapadnobalkansku turneju u utorak posjetom Albaniji, zatim isti dan odlazi u Sjevernu Makedoniju. U srijedu će u istom danu posjetiti Kosovo, Crnu Goru i Srbiju, a u četvrtak Bosnu i Hercegovinu.

Von der Leyen je prošle sedmice u svom govoru o stanju Unije najavila da će do kraja ovoga mjeseca posjetiti zemlje zapadnog Balkana kako bi potvrdila predanost procesu pristupanja.

“Do kraja mjeseca posjetit ću tu regiju. Time želimo uputiti jasnu poruku o našoj predanosti procesu pristupanja. Dugujemo to svima mladima koji vjeruju u budućnost Europe”, izjavila je von der Leyen u svom govoru o stanju Unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Dodala je da EU pojačava potporu zapadnom Balkanu kroz novi privredni i investicijski plan koji je vrijedan oko trećine BDP-a te regije.

Prema pisanju medija u BiH, von der Leyen bi u četvrtak trebalo svečano otvoriti most Svilaj, kojim će se povezati autocesta na Koridoru Vc s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare