Civilna zaštita HNK: Ključni apel je da niko trenutno ne kreće prema Jablanici i Konjicu

Vijesti 04. okt 202409:35 0 komentara
N1

Olujno nevrijeme praćeno kišom na području Mostara, Konjica i Jablanice prouzrokovalo je aktivaciju velikog broja klizišta, odrona na ceste i poplavljenog područja zbog izlijevanja velike količine vode iz rijeka i jezera, a prema trenutnim informacijama postoji mogućnost da su ljudski životi ugroženi uslijed aktiviranja klizišta i naglog rasta nivoa vode u naseljenim područjima.

Sinoć je oko tri sata iza ponoći došlo do velikog olujnog nevremena praćenog kišom na području općina Mostar, Konjic i Jablanica. Situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je kritična, naročito u sjevernom dijelu, ističu iz Civilne zaštite HNK.

“Doslovno ne pamtimo kad je ovakvo ozbiljno stanje bilo. Riječ je o sjevernom dijelu HNK, općinama Jablanica i Konjic, s akcentom na Donju Jablanicu gdje su većinska naselja i dio Jablanice odsječeni. U potpunom je prekidu prometna komunikacija zajedno sa željezničkom komunikacijom. U djelomičnom prekidu je telefonska komunikacija. Došlo je do ozbiljnih odrona, do klizišta, do plavljenja i izlijevanja rijeka. Immao informaciju da su na Drežanki i neki mostovi odneseni, da su urušene ceste prema Risovcu, prema Rami. Odroni su prema Konjicu u smjeru Mostara. Ono što je ključni apel koji treba širiti jeste da niko ni u kojem slučaju od građana ne kreće u ovom trenutku prema Jablanici i Konijicu jer su doslovno životi u pitanju. U ovom trenutku je naravno fokus na spašavanju ljudskih života”, saopćili su iz Civilne zaštite HNK.

Predsjednica Vlade HNK, Marija Buhač, istaknula je da je prioritet spašavanje ljudskih života te da svi koordinirano rade na terenu. Pomoć je zatražena i od Oružanih snaga BiH.

N1

“Naš kanton je noćas oko 3 sata pogodilo jako nevrijeme koje je prouzrokovalo velike materijalne štete, odsjeklo sjeverni dio kantona potpuno od nas i nažalost ugrozilo mnogobrojne živote. Trenutno Stožer civilne zaštite poduzima sve na spašavanju ljudskih života. To je trenutno naš prioritet. Kontaktirali smo sve nivoe viši nivoa vlasti. Zatražili smo pomoć i Oružanih snaga. Trenutno radimo na aktiviranju helikoptera za spašavanje djeteta u Jablanici.  Nadamo se najboljem ishodu uz što manji broj žrtava. Nažalost, prema prvim informacijama imamo žrtve”, kazala je Buhač, ne želeći kometirati broj žrtava jer su, kako je istaknula, informacije još uvijek neslužbene.

Ministar finansija u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, Adil Šuta, potvrdio je da su angažirana i doborovoljna društva za spašavanje i zaštitu.

“Pomogli su nam i drugi kantoni. Naši ljudi su na terenu. Probijaju se do Jablanice. Istovremeno informacije iz Konjica govore da je dio Buturović polja kritičan”, kazao je, pozvavši građane da ne kreću na put.

Sve vijesti oko poplava pratite na UŽIVO

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!