Predsjednički historičar Tim Naftali za N1: Atentat na Trumpa je vrsta političkog nasilja kojeg sam se bojao

Vijesti 19. jul 202408:21 0 komentara
N1

Aktuelni predsjednik SAD-a se suočava s pozivima da odstupi, bivši i mogući budući predsjednik je preživio pokušaj ubistva. Americi se u najgorem mogućem trenutku desio još jedan ciklus političkog nasilja.

O tome šta nas historija uči o bivšim i sadašnjim predsjednicima, kampanjama, nasilju, retorici, odlukama i američkim unutrašnjim i vanjskim odnosima u ekskluzivnom intervjuu za N1 govori CNN-ov predsjednički historičar i bivši direktor Nixonove predsjedničke biblioteke Tim Naftali.

“Bila je moja zabrinutost, i ostaje moja zabrinutost da, s obzirom na burnu retoriku ove predsjedničke kampanje, posebno, očito, prije pokušaja atentata, ali posebno od predsjednika Trumpa, bivšeg predsjednika Trumpa, da je žestoka retorika bi gurnula Amerikance do ivice i da bismo mogli vidjeti mnogo političkog nasilja.  Atentat na predsjednika Trumpa bio je vrsta političkog nasilja kojeg sam se bojao. I vjerujem da su Sjedinjene Države na prekretnici jer smo morali vidjeti kako su pristalice Trumpa protumačile užasan čin koji se dogodio u Butleru u Pensilvaniji i kako je sam Trump objasnio taj užasan čin.

I da podsjetimo vaše gledaoce, na sreću, predsjednik Trump je preživio napad, ali je jedan čovjek izgubio život. Jedan od Trumpovih pristalica koji je bio na tribinama. A bilo je još dvoje ljudi koji se, očigledno, oporavljaju. Čini se da će se oni na sreću oporaviti, ali se zapravo dogodilo ubistvo. Ono što se nije dogodilo, srećom, je političko ubistvo. I mene brine da s obzirom na duboke podjele u zemlji, činjenicu da Amerikanci zaboravljaju kako da razgovaraju jedni s drugima, govorim o Amerikancima koji se međusobno ne slažu. Liberali i konzervativci debatuju generacijama u Sjedinjenim Državama, i čini se da gube sposobnost da izraze svoja neslaganja bez upuštanja u riječi mržnje i predviđanja apokaliptičnog kraja svijeta ako njihova strana ne pobijedi. I tako je u tom ambijentu pokušaj ubistva šampiona, narodnog prvaka, čega sam se bojao, bio kao iskra na raspaljivanje, na drvo koje bi moglo dovesti do nekakvog šumskog požara. I tako je toliko važno, a to smo vidjeli i od predsjednika Bidena i od bivšeg predsjednika Trumpa, tako važno u ovom trenutku sniziti temperaturu. Sada, u ovom trenutku, predsjednik Trump će za nekoliko dana govoriti na svojoj konvenciji, na konvenciji svoje stranke. Prije nego što progovori, njegov izabrani potpredsjednik, senator JD Vance, govorit će. I tražim oba ta govora kako bih stekao osjećaj temperature, tona koji će kampanja poprimiti u budućnosti, barem u kratkom roku, nakon napada u Butleru. Mislim da je za zemlju izuzetno važno da i senator Vance i bivši predsjednik Tramp pokušavaju da nađu način da snize temperaturu. U slučaju senatora Vancea, neposredno nakon pokušaja atentata na predsjednika Trumpa, senator Vance je upr'o prstom u demokrate i okrivio retoriku predsjednika Bidena i njegovih pristalica za užasan događaj koji se dogodio u Pennsylvaniji. A to nije način da se smanje političke tenzije”, kaže Naftali.

Naftali je govorio i o aktuelnom američkom predsjedniku i problemima s kojima se suočava u ovoj kampanji, ali i izvan nje.

“Počnimo s pitanjem starosti. Godine su samo broj, zar ne? Siguran sam da postoji određeni broj vaših gledalaca koji su u osamdesetim godinama čiji su umovi bistri, siguran sam, i prilično su zdravi i srčani. Problem nije u tome što on ima 81 godinu. Pitanje je što izgleda starije od 81. To je izazov. Nije u godinama. Razlog zašto je broj bitan u političkom smislu je taj što počinjete povezivati ​​karakteristike sa određenim godinama kada ste stariji od 80 godina. To ne znači da su te asocijacije tačne. Možete imati 80-godišnjake koji izgledaju mnogo mlađi i duhom, ali i fizički mnogo mlađi. Razlog za krizu, predsjednička, kriza povjerenja, da to tako kažemo. Oko Bidenove sposobnosti da obavi posao nisu godine. Iako su Amerikanci bili zabrinuti, to je bio nastup predsjednika u javnosti. Ne radi se samo o godinama. Zaista, da je predsjednik dobro prošao u debati s Donaldom Trumpom u junu, ne bismo vodili ovu diskusiju. Zaista, vjerujem da je strategija Bidenovog tima bila da bi Biden dobro prošao, stavio na stranu pitanje starosti, a onda bi cijeli fokus bio na Donaldu Trumpu. I da je Donald Trump figura koja izaziva toliko podjele da bi dovoljan broj Amerikanaca bio odbijen izgledima za još jednu Trumpovu administraciju, da bi Joe Biden odnio tijesnu pobjedu. Vjerujem da je to bila njihova strategija i zato su odlučili da raspravljaju o Donaldu Trumpu prije nego što bilo koji od kandidata zapravo bude zvanično kandidat njihove stranke. Ali ono što se dogodilo je da je Donald. Je li to bio Joe Biden. Ono što se dogodilo je da Joe Biden nije dobro nastupio. Bilo je gore od toga. Nije se radilo o prazninama. Ako ste gledali bilo koji dio te debate ili gotovo bilo koji dio te debate, Joe Biden je bio bolji pred kraj. Videli ste čoveka koji nije mogao da završi svoje rečenice. Videli ste osobu kojoj se izgubio trag usred ideje. Videli ste nekoga čiji je glas, čuli ste nekoga čiji je glas bio klinički tih. To nije bio samo tihi glas. Činilo se kao da nije sposoban da projicira svoj glas. Pa, imajte na umu da ljudska bića žele lidere koji projektuju vitalnost. Možda ih nije briga što su izgubili kosu ili im je kosa sijeda ili njihovo ja, imaju mnogo bora u poređenju s onim kakvi su bili kada su započinjali karijeru, ali moraju projektovati osjećaj da mogu se pobrinuti za stvari. A Joe Biden ne samo da nije projektirao energiju, nego je upijao energiju u toj debati”, smatra Naftali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!