Predsjednik Generalne skupštine: Lekcije iz Srebrenice su jasne

Vijesti 11. jul 202417:43 0 komentara
Dennis Francis (N1)

Dennis Francis, predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na početku govora tokom prve komemoracije ubijenim u genocidu u Srebrenici podsjetio je kako je u ovom bh. gradu počinjen najveći zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Francis je kazao kako su “lekcije iz Srebrenice jasne“…

“Kad se netrpeljivost i bigotriji dozvoli da procvjeta to kulminira zvjerstvom koje se ne može shvatiti. Uvijek moramo biti budni kad se radi o dehuminizaciji i degradiranju određene grupe jer to vodi ka neizrecivom zlu. Ključno je da se procesuiraju preostali počinioci genocida u Srebrenici”, poručio je govornik.

Ne smijemo prihvati pokušaje da se zaboravi ili negira veličina ovog nedjela, dodao je Francis podsjetivši još jednom kako je Generalna skupština 11. juli proglasila Danom sjećanja na žrtve genocida da bi se, između ostalog, odala počast preživjelima koji se neumorno bore da sačuvaju sjećanja na Srebrenicu i da se pobrinu da se ovakva zvjerstva ne ponove.

Francis je poručio da “negiranje genocida neće dovesti do pravde i mira” i da je obaveza svake nacije, “bez obzira na njenu udaljenost od Bosne i Hercegovine ili na vlastitu historiju”, da poštuje odluke međunarodnih sudova koji donosi pravdu preživjelima i sprečavaju genocide u okvirima njihovih granica.

Također, predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija zaključio je kako je današnja komemoracija važnija nego ikad zbog retorike podjela koje postaju sve dublje i glasnije.

“Ona nudi priliku za značajnu društvenu transformacijau, od Evrope do Bliskog istoka”, kazao je Francis poentiravši na kraju svoga govora da je traženje pravde i istine jedini put ka trajnom miru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!