Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije: Marko Ivas se osramotio

Vijesti 10. nov 202115:58 0 komentara
N1

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas ne vjeruje da će krivična prijava protiv novinara agencije Tanjug Marka Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici imati pravno dejstvo ako je on državljanin Srbije, ali je ocijenio da je novinar svojim stavom o Srebrenici načinio gaf. Ivas je u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Sarajevu tokom intervjua rekao da se ne slaže sa odlukom Međunarodnog suda pravde da je u Srebrenici bio genocid, nakon čega je Komšić prekinuo razgovor.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici, prenio je N1.

“Smatram da novinar Tanjuga griješi sa tim stavom, to mislim kao građanin. Možda onda nije ni trebalo da ide da intervjuiše nekoga ko je preživio rat i zna šta se dešavalo na tom području”, istakao je Bodrožić.

Bodrožić je ocijenio da krivična prijava IGK protiv Ivasa ulazi u polje verbalnog delikta i dodao da u BiH postoji “nadmetanje ko će biti veći patriota” kada je riječ o pitanju genocida u Srebrenici.

Dodao je da je možda bila dovoljna osuda stava novinara Tanjuga i “sramota koju je on sebi napravio”.

“To ne priliči savremenom čovjeku koji je svjestan svoje okoline i razložno gleda na svoju blisku historiju”, naglasio je on.

Bodrožić je kazao da je potrebno shvatiti traume koje su još uvijek velike u Bosni i Hercegovini, kao i da “postoji otvoreno negiranje mnogih zločina sa svih strana, a ponajviše sa srpske i hrvatske”.

On je naglasio da su vremenom negatori genocida u Srebrenici od potpunog negiranja došli do formulacije da je to “samo zločin”.

“Oni korak po korak priznaju fakte, ali i dalje mnogo ljudi vjeruje u tu propagandu koja je dominantna u našoj zemlji. Jedan od kreatora te propagande je taj nepostojeći Tanjug”, ocijenio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!