Predsjednik NSRS traži ostavke od stranih sudija u Ustavnom sudu BiH

Vijesti 26. dec 202313:56 0 komentara
N1

Pozivajući se na Mišljenje Evropske unije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji iz 2019, predsjednik NSRS Nenad Stevandić pisao je stranim sudijama u Ustavnom sudu.

“Jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske unije o zahtjevu BiH za članstvo u EU se odnosi na reformu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i rješavanja pitanja međunarodnih sudija u Ustavnom sudu predstavlja prepreku za dalje evropske integracije i sa članstvo u Evropskoj uniji”, naveo je Stevandić u pismu ističući kako ovaj prioritet nije moguće ostvariti, jer politički predstavnici entiteta i konstitutivnih naroda ne mogu da se dogovore o zamjeni međunarodnih sudija domaćim, što kako je zaključio, dovodi do nemogućnosti otvaranja pregovora za pristupanje EU.

Shodno ovome, Stevandić je strane sudije pozvao da, u skladu sa Članom 6. Stav 1. Ustava podnesu ostavku “i na taj način olakšate političkim predstavnicima entiteta i konstitutivnih naroda da lakše ispune ovaj prioritet i da svojim postupkom pomognete BiH da nastavi na svom putu evropskih integracija”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!