Predsjednik SPUS-a za N1: Pokazala se prava politika Srbije

Vijesti 15. jul 202313:22 1 komentar
Facebook

Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu koje koje su prethodnih dana bile u fokusu javnosti zbog podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću i negiranja genocida u Srebrenici su dobile stipendiju za studiranje u Srbiji, tačnije u Beogradu.

Naime, kako je na današnjoj konferenciji za medije rečeno one će školovanje nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbjednost na poziv direktora Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

“Slađana i Valentina biće stipendiste države Srbije i biće im obezbijeđen smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troskova studija snositi preduzeće Sarajevo- gas”, rekao je Nedeljko Elek, glavni direktor firme “Sarajevo-gas”.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Faruk Dević za portal N1 je kratko prokomentirao cijeli slučaj.

“Nažalost jedan presadan u kojem je zvanična politika Srbije pokazala da oni nagrađuju one koji slave zločine izvršene nad našim narodom i nagrađauju glorifikovanje onih presuđenih zločinaca. To je situacija koja ne pomaže cjelokupnom razvoju društve u regionu i definitivno je jedna akcija koja se nije smjela desiti. Desila se i pokazala koja je prava politika Srbije”, kazao je Dević.

Potom je dodao:

“Studenti su prije svega razočarani što takve osobe dolaze u Sarajevo da studiraju i da su to osobe sa kojima dijele klupe. S druge strane, u svojoj nekoj unutrašnjosti oni su ipak slavili sve te zločince u svojoj glavi i to sve dok se u javnosti to nije vidjelo. Studenti su razočarani i duboko potrešeni. Na dan kada je jedna velika bol vladala u BiH, te osobe koje su trebe biti budući akademski građani odlučili su da dirnu u tu najbolniju ranu našeg naroda. Dobile su odgovor naroda kojem je dirnuta najbolnija tačka”.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo materijal u vezi sa dvije studentkinje, od kojih je jedna na društvenim mrežama podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na dan obilježavanja 28 godina od počinjenog genocida u Srebrenici. Jedna od studentica je napisala i komentar “Nek’ smo vas pobili”.

Iz kantonalnog MUP-a su saopštili da se Tužilaštvo BiH izjasnilo da se ovaj slučaj kvalifikuje kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Veličanje ratnih zločina je prema Krivičnom zakonu BiH krivično djelo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare