Predsjedništvo SDA o presudi Evropskog suda, ponovili iste optužbe protiv Trojke

Vijesti 28. aug 202318:32 1 komentar
F.Z./N1

Predsjedništvo SDA pozdravilo je presudu Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića, kojom se traži uvođenje jedne izborne jedinice za izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Poručuju da ova presuda, uz ranije donesene presude Evropskog suda za ljudska prava, "mora biti temelj svih budućih razgovora o izmjenama Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, a bilo kakva rješenja koja su u suprotnosti sa suštinom ovih presuda ili kojima se njihova provedba dodatno otežava su neprihvatljiva".

U saopćenju nakon održane sjednice, Predsjedništvo SDA je ponovo izreklo optužbe na račun Trojke za “prepuštanju važnih institucija poput Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Agencije za lijekove BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, BHANSA-e, JP Autoceste FBiH i Fonda za zaštitu okoliša, te predaji cjelokupnog sigurnosnog i finansijskog sektora Bosne i Hercegovine na upravljanje SNSD-u i HDZ-u”. Pozivaju stranke Trojke da “prestanu sa trgovanjem interesima države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda u zamjenu za ostanak na vlasti”.

Podsjetimo, na ovakve navode koje SDA ponavlja često, reagovali su iz stranke Trojke, a lider SDP-a i premijer FBiH Nermin Nikšić, naveo je u svom odgovoru kako je SDA doživjela ‘amneziju’ od kako je otišla u opoziciju.

“Oni postaju opozicija državi, a ne vlasti. To je njihovo pravo i oni imaju pravo da se tako ponašaju. Oni nemaju prigovore na ovo dosad što smo uradili. Njihovi prigovori se odnose na budućnost – vi ćete dati, vi ćete isporučiti. Pa nas onda optužuju kako smo mi dali četvrtog delegata SNSD-u, što je potpuna neistina. Oni su, ustvari, dali četvrtog delegata i HDZ-u i SNSD-u u prošlom mandatu”, rekao je i dodao kako su sigurnosni sektor “vratili građanima Bosne i Hercegovine”.

“Danas direktor OSA-e ne polaže njemu račune kao najjačoj političkoj partiji iz Trojke nego građanima i državnim institucijama. Do juče je direktor OSA-e polagao račune predsjedniku SDA i radio u korist SDA”, rekao je, između ostalog, Nikšić, gostujući u programu Federalne televizije.

Traže reforme bh. pravosuđa

“Predsjedništvo SDA ističe neophodnost temeljite reforme bosanskohercegovačkog pravosuđa u skladu sa standardima Evropske unije i s ciljem jačanja vladavine prava. Usvajanje zakonskih rješenja kojima se ne ispunjavaju uvjeti Evropske komisije i koji predstavljaju korak nazad u odnosu na postojeće stanje, što je slučaj sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Nacrtom zakona o sudovima BiH, nanosi ogromnu štetu nastojanjima da se unaprijedi stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Svaki građanin Bosne i Hercegovine mora uživati jednak tretman pred pravosuđem, što danas nije slučaj”, smatraju iz SDA optužujući pravosudne institucije da daju “privilegovani status Miloradu Dodiku” i “politički motivisani progoni pripadnika Armije RBiH s ciljem pokušaja promjene karaktera rata u Bosni i Hercegovini”.

Zamjerili su i “odnos zvaničnika Trojke prema Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, medijima, medijskim radnicima i predstavnicima bošnjačkog naroda koji iznose kritičke stavove prema postupcima aktuelne vlasti”.

Osudili su i napade, prijetnje i pritiske na bošnjačke povratnike u entitetu RS.

“Pozivamo Visokog predstavnika Christiana Schmidta da konačno pokaže da je visoki predstavnik za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo za entitet FBiH, te da iskoristi svoje ovlasti i hitno donese mjere koje će unaprijediti status i sigurnost Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS. Aparthejd nad Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS je baziran na protivustavnom nacionalnom debalansu u institucijama ovog entiteta, a naročito u sigurnosnom sektoru, te je Visoki predstavnik dužan da reaguje u skladu sa svojim mandatom”, naveli su.

Pozvali su i na hitno usvajanje mjera koje će prevenirati i spriječiti porodično, rodno zasnovano, vršnjačko i svako drugo nasilje.

“Insistiramo na izmjenama Krivičnog zakona BiH, Krivičnog zakona FBiH i ostalih zakonskih odredbi i propisa kojima će se postrožiti sankcije za prekršitelje”, navode iz Predsjedništva SDA.

U saopćenju Predsjedništvo SDA i dalje tvrdi kako je Vlada FBiH “nametnuta” i smatra da su “loše radili u prva četiri mjeseca mandata” jer im je “prethodna vlada osigurala otpornost ekonomije, te ostavila pune budžete, fondove, javna preduzeća koja pozitivno posluju i spreman niz reformskih zakonskih rješenja”, da je ova vlada, kako kažu, “isključivo posvećena imenovanjima vlastitih kadrova”

Podsjetimo, prvih 100 dana rada Vlada FBiH predstavila je na konferenciji održanoj 8. augusta. Šta su sve uradili, pročitajte ovdje.

“Predsjedništvo SDA poziva Vladu FBiH i rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH da hitno u parlamentarnu proceduru vrate set fiskalnih zakona i Zakon o minimalnoj plaći, koje je ranije pripremila prethodna Vlada, a kojima je predviđeno smanjenje doprinosa i povećanje plaća. Usvajanje ovih zakonskih rješenja ključno je za nastavak ekonomskog razvoja FBiH i poboljšanja statusa radnika i povećanje njihovih primanja”, naveli su iz SDA.

“Upozorili su i vlast u Kantonu Sarajevo da se ne smije poigravati statusom bosanskog jezika u obrazovnom sistemu”. Podsjetimo, ministrica obrazovanja KS Naida Hota-Muminović demantovala je danas informaciju da bi se navodno mogao promijeniti naziv predmeta Bosanski jezik i književnost u Izražavanje i stvaralaštvo.

Na kraju, Predsjedništvo SDA istaklo je važnost “jačanja institucija države Bosne i Hercegovine i odbrambenih kapaciteta bosanskohercegovačkih institucija i patriota kao prevencije od bilo kakvih novih pokušaja ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te života, zdravlja i imovine građana”.

“Članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji, a naročito jačanje i modernizacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, moraju biti prioritetni ciljevi”, poručuje se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare