Predstavnici bošnjačkog, hrvatskog i srpskog vijeća poslali jasnu poruku: Samo zajedno možemo graditi bolji život

Vijesti 26. apr 202411:41 > 13:38 0 komentara
N1

Česte, teške, zabrinjavajuće teme u posljednje vrijeme u BiH. Hoće li biti rata? Hoće li doći do raspada BiH? Oštra retorika, zapaljive poruke uzburkale su javnost, probudile stare strahove. Danas razgovaramo o društveno – političkoj situaciji u BiH sa porukama za budućnost BiH. Za N1 su o tome govorili: Kasim Trnka, profesor i ekspert ustavnog prava iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Ivo Marković iz Hrvatskog narodnog vijeća i Rajko Živković iz Srpskog građanskog vijeća BiH.

Trnka na početku ističe da postoji zabrinutost kod građana koja, prema njegovim riječima, ima uporište.

“Ta uznemirenost nije bez osnova jer ovo što se događa sigurno javlja i provocira različite sumnje i nepovjerenje u razvoj ovih događaja. Pritom mislim da jedna ozbiljna analiza mora imati u obzir prije svega međunarodni kontekst ovih zbivanja, zatim regionalni kontekst a zatim pitanje unutrašnjih odnosa u BiH pri čemu se dugoročno može posmatrati da ovo nije razultat trenutne situacije nego dugoročnog procesa u kojem se odvijaju sukob različitih koncepata koji je omogućio Dejtonski mirovni sporazum jer je on završio remi pozicijom. Ne zna se koje su vrijednosti pobijeđene, koje su pobijedile, ko je pobijedio a ko je poraženi u ratu”, istakao je Trnka.

Ivo Marković poziva evropske zvaničnike da pomogu u rješavanju problema u Bosni i Hercegovini.

“Djeluje da se ovakva Bosna ne može srediti, da ima previše snaga koji razbijaju Bosnu. Očito je da mi ne možemo riještii probleme u Bosni bez Evrope i to je jedino što otvara neku nadu, perspektivu. Da Bosna može sama riješiti probleme, mislim da ima itekako šanse”, kazao je Marković.

Živković navodi da rješenje u BiH ne mogu donijeti političari već običan čovjek.

“Da imamo snage, energije, volje možemo to da uradimo, samo kad hoćemo. (Ko nam to ne da?) Ne daju nam prije svega loše politike, njihovi izvršioci koji još uvijek vode politiku u svom interesu, političkih struktura, vlastitih interese”, kazao je on.

Svi problemi, kako je objasnio Trnka koji je inače i profesor Ustavnog prava polazi iz našeg društveno-političkog uređenja odnosno podijeljenosti na nacionalne strukture.

“Po definiciji nacionalne stranke su introvertne. One su zatvorene u svoj nacionalni okvir, ne pokazuju sposobnost komunikacije s drugima”, rekao je Trnka.

Za Markovića nema sumnje, u BiH nema demokratije.

“Kod nas nema demokracije jer ne možemo promijeniti vlast. Vidite vi koliko su ti Dodici, Čovići, Izetbegovići koliko su na vlasti i oni se moraju ukloniti. Ako se vlast ne može promijeniti, to nije demokracija” , rekao je on.

A kako vratiti povjerenje jednih u druge, Živković je poručio:

“Vraćati povjerenje nije lako. Mladim ljudima trebamo staviti do znanja. Na njima je da pokušaju da vrate međusobno povjerenje.”

Na kraju je Živković zaključio da samo zajedno možemo graditi bolji život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!