Predstavnici Tužilaštva BiH i Bramertz o borbi protiv nekažnjenosti počinilaca ratnih zločina

Vijesti 24. sep 202413:21 0 komentara
N1/F.Z.

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić i dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine sastali su se s glavnim tužiocem pri Međunarodnom rezidualnom mehanizamu za krivične sudove Sergeom Brammertzom i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o radu i aktivnostima Tužilaštva BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina, ostvarivanju regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, traženju nestalih osoba, saradnji sa udruženjima žrtava i oštećenih iz cijele BiH i drugim temama iz oblasti djelokruga rada Tužilaštva BiH i Tužilaštva pri MRMKS, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dužnosnici Tužilaštva BiH upoznali su tužioca Brammertza s planom i dinamikom rada na predmetima, podizanja optužnica i donošenja tužilačkih odluka u predmetima ratnih zločina do kraja 2024. godine, kao i s aktivnostima na realizaciji Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i ustupanja manje složenih predmeta na procesuiranje tužilaštvima oba entiteta i Brčko Distrikta.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na saradnju tužilaštva regiona u radu na predmetima, pa su dužnosnici Tužilaštva BiH zamolili tužioca Brammertza i njegov ured da pomogne u daljem procesuiranju predmeta u kojima je iz procesnih ili drugih razloga došlo do zastoja u radu s obzirom na to da je Tužilaštvo BiH zainteresovano za potpuno odvijanje regionalne saradnje kako bi bila spriječena nekažnjivost ratnih zločina u regionu a naročito predmeta protiv lica koja spadaju u Standardnu oznaku “A”, dobijenu od tužilaštva pri MKSJ, u kojima se osumnjičeni ili optuženi kriju od izručenja u zemljama regije.

Tužilaštvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine ističu punu opredijeljenost za borbu protiv nekažnjenosti ratnih zločina u narednom periodu, uz podršku Tužilaštva pri MRMKS kao međunarodne institucije i istinskog partnera u ovoj oblasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!