Predstavnički dom Parlamenta FBiH dao zeleno svjetlo: Nedjelja i praznici moraju biti neradni dani u trgovinama

Vijesti 23. okt 202419:36 0 komentara
FENA

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je usvojio Prijedlog Zakona o unutrašnjoj trgovini, čija je jedna od najznačajnijih odredbi da nedjelja i praznici moraju biti neradni dani za radnike u trgovini. Zakon je usvojen sa 69 glasova za, dva glasa protiv i 16 suzdržanih glasova.

Ovu informaciju za N1 potvrdio je zastupnik Admir Čavalić.

Važno je napomenuti da je bitno da ovaj zakon bude usvojen i na Domu naroda kako bi stupio na snagu.

Također, on je u posljednji trenutak dopunjen amandmanom koji je predložio HDZ, a koji omogućava općinama i gradovima da zatraže od Vlade FBiH izuzeće od članova ovog zakona koji propisuju neradnu nedjelju.

Zakon je inicirao Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, a njegovom usvajanju u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je prethodila duga javna rasprava.

Pojedini predstavnici opozicije ukazali su na dileme pojedinih radnika u vezi sa članom 18 koji definiše radno vrijeme u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, od ponedjeljka do subote.

Pobornici Zakona o unutrašnjoj trgovini smatraju da će se njime značajno poboljšati radni uslovi zaposlenih u trgovini dok protivnici Zakona smatraju da će se njime zapravo pogoršati radni uslovi te da će imati negativne posljedice po ekonomiju.

Postoje i ona mišljenja da je uvođenje ovakvog zakona bitno zbog nedostatka radne snage.

Inače, i prije ovog zakona pojedine općine i bh. gradovi su odlučili da nedjelja bude neradni dan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!