Predstavnički dom PS BiH danas bi trebao da razmatra čak 88 tačaka dnevnog reda

Vijesti 27. apr 202207:40 1 komentar
N1

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici trebao bi da razmatra čak 88 tačaka dnevnog reda, među kojima su i prijedlozi dopuna Izbornog zakona, kao i zakona o odbrani.

Elektronske identifikacije birača

Poslanik Mirjana Marinković Lepić uputila je zahtjev za razmatranje prijedloga izmjene i dopune Zakona o odbrani BiH, po hitnom postupku, a kao razlog je navela neefikasno donošenje odluka Predsjedništva BiH s ciljem angažovanja vojne snage za pomoć civilnim organima u odgovorima na prirodne i druge nesreće.

Na dnevnom redu je i zahtjev poslanika Nikole Lovrinovića za razmatranje Prijedloga zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH, po hitnom postupku, kao i Prijedlog dopune Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, sa prijedlogom o “sankcionisanju rušenja ugleda i vrijeđanja države”.

Predložene su i izmjene i dopune Izbornog zakona koje se odnose na tehnička pitanja koja predviđaju uvođenje novih pojmova i definicija, način formiranja biračkih odbora i sprečavanja zloupotrebe javnih resursa u kampanje, stvaranje pretpostavke za uvođenje elektronske identifikacije birača i brojanja glasova.

Predlagači su poslanici Adil Osmanović, Halid Genjac, Alma Čolo, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Edita Đapo, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Mirjana Marinković Lepić, Aida Baručija, Damir Arnaut, Predrag Kojović i Denis Zvizdić.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i zaključak sa 16. sjednice Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa odlukom o upućivanju zahtjeva za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH po ubrzanoj proceduri, čiji je predlagač Dom naroda, objavljeno je na stranici Predstavničkog doma.

U planu je i rasprava o većem broju finansijskih i izvještaja o radu niza institucija, agencija i tijela u BiH za 2020. i 2021. godinu, te rješavanje određenih kadrovskih pitanja.

Razmataranje većeg broja poslaničkih inicijativa

Obimnim dnevnim redom predviđeno je i razmataranje većeg broja poslaničkih inicijativa, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju niza međunarodnih sporazuma BiH. Poslanici bi trebalo da obave i niz glasanja u drugom krugu o ogromnom broju tačaka dnevnog reda za koje na predhodnom zasjedanju nije bilo saglasnosti.

Među važnijim tačkama je i drugi krug glasanja o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Prema predloženom budžetu, koji će se pred poslanicima naći u drugom čitanju, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri odsto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet odsto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM i na nivou su iz 2020. godine.

Ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje spoljnog duga BiH u predloženom budžetu za 2021. godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na 2020. godinu veći su za četiri odsto.

U drugom krugu glasanja naći će se i prijedlog zakona o carinskim prekršajima BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, po hitnom postupku.

Kao razlog donošenja novog zakona navedeno je usklađivanje oblasti carinskih prekršaja sa odredbama novog zakona o carinskoj politici u BiH i odredbama nove odluke o sprovođenju zakona o carinskoj politici u BiH, a njegov osnovni cilj je da obezbijedi poštovanje zakonskih i podzakonskih odredaba carinskog zakonodavstva BiH.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 časova, a prethodiće joj zasjedanja Kolegijuma Predstavničkog doma i Kolegijuma u proširenom sastavu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare