Predstavnik Rusije u UN-u: Haški tribunal politički sud

Vijesti 08. jun 202122:17 > 22:41 2 komentara
Ilustracija

Večeras je u New Yorku sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na kojoj se govori o radu Krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i njegovog nasljednika Mehanizma. Akcenat je stavljen na današnju presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Nakon izlaganja sudije Carmela Agiusa, prisutnima se obratio predstavnik Ruske Federacije Genadij Kuzmin. On je zaključio kako Haški tribunal nije obavio svoju funkciju. Niti je donio pomirenje među narodima. Niti je uspostavio pravdu…

“Vidi se entuzijazam kojim govorite o tome što ste uradili (obraća se sudiji Agiusu). Imamo uskoro još jednu presudu visoko rangiranom Srbinu. To je politički pristrasan Sud. To se toliko vidi. Već 30 godina gledamo pristrasnost ove mašinerije pravde. Koja metodički melje žrtve ratova”, zaključio je predstavnik Rusije.

Predstavnik Rusije pitao šta je sa bombardovanjem Srbije

On je pitao zašto niko nije odgovarao za bombardovanje Srbije 1999. godine. Ili zašto se “zatvaraju oči” na ono što su kosovski Albanci činili?

“Sud se pokazao kao instrument osvete, a ne pravde”, ocijenio je Kuzmin.

Ruski predstavnik pred Vijećem sigurnosti na kraju svoga izlaganja govorio je o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Optužio je sudiju Agiusa da je ugrozio prava bivšeg prvog čovjeka RS-a.

“Agius je nedavno donio doluku o prebacivanju Karadžića u Veliku Britaniju. Ovo je urađeno bez obzira na zahtjev odbrane koji su rekli da će mu tamo biti ugrožena sigurnost. Već smo imali napad nožem na Krstića u zatvoru. Mehanizam je odgovoran za život Karadžića. Mehanizam nije postao institucija povjerenja na Balkanu. Za to je razlog nedostatak pravde”, naveo je na kraju svoga izlaganja predstavnik Ruske Federacije Genadij Kuzmin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare