Predstavnika MMF-a iznenadila izjava Schmidta o finansijskom uslovljavanju RS

Vijesti 08. feb 202316:25 3 komentara
N1

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrew Juel izjavio je danas da je iznenađen izjavama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da će MMF ubuduće odlučnije uslovljavati finansijsku pomoć Republici Srpskoj.

Juel je ovo rekao na sastanku sa ministrom finansija i trezora BiH Zoranom Tegeltijom (SNSD), dodavši da su “poznate i striktno propisane procedure načina saradnje i sklapanja aranžmana s MMF-om i da je to jedini način za saradnju”.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH je saopšteno da je Juel naglasio da odluke o aktivnostima MMF-a donosi Izvršni odbor te institucije i njeni dioničari, kao i da se odluka o budućoj saradnji u vezi sa aranžmanom izmedju BiH i MMF-a donosi u Fiskalnom vijeću BiH.

Schmidt je, podsjetimo, tokom nedavnog obraćanja u britanskom parlamentu izjavio da očekuje da “finansijske institucije, poput MMF-a, ubuduće odlučnije uslovljavaju finansijsku pomoć Republici Srpskoj”.

Juel je još, navodi se u saopštenju, na sastanku sa Tegeltijom izrazio nadu da će saradnja s MMF-om biti intenzivnija u predstojećem mandatu.

Tegeltija je izrazio očekivanje da će se uskoro okončati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH, kako bi se u punom kapacitetu posvetili i saradnji s MMF-om, s ozbirom na to da je u maju planirana i poseta Misije MMF-a, navedeno je u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare