Preko 250 dunuma zemlje biće vraćeno i uknjiženo na Općinu Ilidža

Vijesti 25. aug 202217:25 0 komentara
Općina Ilidža

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, potpisali su ugovor o prijenosu prava vlasništva sa Kantona Sarajevo na Općinu Ilidža kojom će društvena infrastruktura u Hrasnici i zemljište površine više od 250 dunuma - javne površine, Dom kulture sa pripadajućim trgom, parkovske površine, Centar fizičke kulture, stadion u Hrasnici i dr biti u vlasništvu Općine Ilidža.

Načelnik Nermin Muzur, još je kao vijećnik Općinskog vijeća prije sedam godina, prepoznao ovaj problem te pokrenuo inicijativu rješavanja istog. Sam proces povrata imovine Općine Ilidža je zahtjevao vrijeme, istrajnost i upornost jer se radi o dugotrajnim postupcima, a što je na krajurezultiralo vraćanjem imovine Općini Ilidža, što je jedan od rijetkih primjera u Bosni i Hercegovini. Radi se o zemljištu u Hrasnici koje je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bilo uknjiženo kao državno vlasništvo, a nosilac prava raspolaganja bilo je privredno društvo u državnom vlasništvu „Famos“, koje je poslije agresije privatizovano.

Značaj samog postupka najbolje se ogleda u činjenici da se radi prije svega o značajnom resursu kao što jedruštvena infrastruktura izemljište iz kojeg se crpi i na kojem se temelji razvoj svake lokalne zajednice.
Potvrdu navedenog kao i značaj procesa prepoznalo je i Pravobranilaštvo Kantona Sarajevokoje je na osnovu relevantne dokumentacije koju je pribavilo Pravobranilaštvo Općine Ilidža, poduzelo korake za pokretanje postupka povrata državne imovine. Nedavnom Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, omogućen je prijenos vlasništva na lokalnu zajednicukao izvornog vlasnika.Premijer Forto danas je podsjetio da se za privatizaciju u BiH često kaže da je bila kriminalna, te da je ovo bio jedan od primjera u kojem je društvena infrastruktura, poput kulturne i sportske, završila u privatnim rukamai izrazio je zadovoljstvo što se ista vraća tamo gdje i pripada –Općini Ilidža.

„Ovim putem se zahvaljujemo na podršci premijeru Kantona SarajevoEdinu Forti, ministru privrede Adnanu Deliću,Vladi Kantona Sarajevo te SkupštiniKantona Sarajevošto su dali podršku navedenom procesu, a sve sa ciljem kako bi Općina Ilidža postala vlasnik svoje posebne i nemjerljivo vrijedne imovine. Na kraju, zahvaljujemo se i kompaniji Alternativa d.o.o. koja je u okviru svojih mogućnosti pružila podršku okončanju ovog procesa“, kazao je načelnik Muzur te dodao:

„Ovih više od 250 dunuma zemljišta i vraćanje društvene infrastrukture Općini Ilidža i njenim građanima, jedan je od pokazatelja kako se borimo i kako ćemo se boriti za sve ono što je naše“, rekao je Muzur a navedeno iz Općine Ilidža.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!