Prekrasna vila ostaje prazna i prepuštena vremenu: Ivo Riter konačno dobija dom dostojan čovjeka

Vijesti 12. okt 202312:06 0 komentara
N1

Dugogodišnja priča Sarajlije Ive Ritera, posljednjeg stanara jedne bivše austrougarske vile koja se godinama urušava i opasna je po život, dobila je svoj epilog. Ivo Riter i njegova supruga Alma prihvatili su ponudu da im se na privremeno korištenje dodijeli renovirani općinski stan od 55 kvadrata u sarajevskom naselju Grbavica u ulici Grbavička br. 28.

Od zabrane korištenja do novog stana

“Na jednoj od budućih sjednica Općinskog vijeća naći će se Odluka o davanju stana na privremeno korištenje bez naknade, kada će ujedno prestati važiti Odluka o davanju stana na privremeno korištenje bez naknade za lice Riter Ivi iz 2022. godine kada ova porodica nije pristala na tadašnju opciju koja im je ponuđena”, poručili su iz Općine Novo Sarajevo.

Općina Novo Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović u prisustvu kćerke i supruge Ive Ritera obišao je stan na Grbavici. No, Ivo Riter zbog zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti posjetiti svoj budući dom.

Podsjetimo, Ivo Riter i njegova supruga nosioci su stanarskog prava i korisnici stambene jedinice u vlasništvu Općine Novo Sarajevo na adresi Trnovska br. 9. Problemi u ovom stambenom objektu koji datira još iz vremena austrougarske nastali su nakon rata i objekat nikada nije saniran.

Zbog lošeg stanja u kojem se nalazio još 2008. godine urađen je Elaborat o istražnim radovima na konstrukciji objekta od strane Građevinskog fakulteta-IMK instituta za materijale i konstrukcije Sarajevo, nakon čega je u zaključcima Elaborata navedeno da ni horizontalni ni vertikalni elementi nemaju propisanu sigurnost uz preporuku da se izvrši razgradnja i ponovna izgradnja objekta.

Općina Novo Sarajevo je obezbijedila Izvedbeni projekat rekonstrukcije nosive konstrukcije objekta izrađen od strane IMK Građevinskog fakulteta u Sarajevu 2010. godine na koji Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS nije dao saglasnost budući da nije tretirana arhitektonska faza. Pošto je objekat stambenog karaktera i pod zaštitom je Zavoda, Općina Novo Sarajevo ga je u više navrata kandidirala za Program “Velike opravke” na zajedničkim dijelovima stambenih zgrada KS. Prijedlog nikad nije prihvaćen od strane nadležnog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo najvjerovatnije zbog iznimno visokih troškova koje restauracija objekta zahtjeva.

Građevinski fakultet UNSA-IMK Institut za materijale i konstrukcije Sarajevo, 2015. godine zaključio je kako je stanje cjelokupne konstrukcije objekta kritično.

Općina Novo Sarajevo
Općina Novo Sarajevo
Općina Novo Sarajevo
Općina Novo Sarajevo
Općina Novo Sarajevo
Općina Novo Sarajevo

Općinska služba za komunalne i stambene poslove i saobraćaj već dugi niz godina nastoji da riješi stambeni problem porodice Riter, ulažući napore da ih izmjesti i smjesti u neku od uslovnih stambenih jedinica u vlasništvu Općine. Sve tadašnje ponuđene opcije, Ivo Riter je odbijao, jer, kako je ranije kazao za N1, nije ništa bilo dostojno čovjeka.

Porodici Riter 2019. godine bila je naložena zabrana upotrebe devastiranog stambenog objekta Rješenjem Službe za inspekcijske poslove Općine Novo Sarajevo jer je objekat i tada prema stručnom nalazu bio opasan za korištenje. Došlo je do urušavanja cijelog stropa u dijelu zgrade, propadanja krovne konstrukcije, stropnih i podnih konstrukcija na dijelu objekta od krova do prizemlja.

Šta će biti sa prekrasnom vilom?

Dugo je trajala borba Ive Ritera i njegove supruge da usele u novi stan. Pisao je i N1 o tome. Načelnik i nadležne službe pronašle su konačno rješenje prihvatljivo za obje strane.

F.Z./N1

Pitanje je šta će se desiti sa oronulom vilom iz austrougarskog perioda neprocjenjive arhitektonske vrijednosti u sarajevskom naselju Kovačići. Iseljenjem Ritera, ona ostaje potpuno prazna i prepuštena sama sebi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!