“Prema Sarajevu imam posebne emocije”: Ovako je govorio pokojni Lončar, večeras gledajte njegovo gostovanje u izdanju Pressinga iz 2019.

Vijesti 02. sep 202407:16 0 komentara
N1

Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, preminuo je jučer. Umro je u rodnom Preku u Hrvatskoj, u 101. godini.

Budimir Lončar bio je doajen diplomatije, a pored funkcije ministra vanjskih poslova Jugoslavije koju je obnašao od 1987. do 1991., bio je i posebni izaslanik generalnog sekretara UN-a, te savjetnik bivših hrvatskih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

Lončar je rođen 1. aprila 1924. godine na otoku Ugljanu, u tadašnjoj Kraljevini SHS. Bio je aktivan u politici i diplomaciji gotovo sedam decenija.

O političkom djelovanju, Lončar je govorio i u emisiji Pressing u aprilu 2019. godine.

Ovo izdanje emisije možete pogledati u videu ispod, ili večeras od 20 sati u programu N1.

Kako je govorio Budimir Lončar: Hrvatskoj i Srbiji bi Bosna i Hercegovina morala biti most saradnje

Gostujući u Pressingu, Lončar je, između ostalog, govorio i o poštovanju koje gaji prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Sarajevo je grad stradalnik, grad simbol, žrtva, prema kojem imam posebne emocije i veliko poštovanje za velike žrtve zadnjeg nesretog rata”, kazao je tom prilikom.

Osim o svom viđenju tadašnje situacije u svijetu, govorio je i o odnosima na Zapadnom Balkanu, a što se od 2019. godine nije mnogo promijenilo.

I tada se mnogo govorilo o dogovoru između Srbije i Kosova o granicama, te tome kako bi se to odrazilo na BiH.

“To je značajno pitanje, sigurno da bi mijenjanje granica na bilo kom dijelu prostora bivše Jugoslavije imalo domino efekat – odnosno lančano kretanje ka jednom otvaranju Pandorine kutije. Najbolje bi bilo da se ne mijenja nikakva teritorijalna situacija. Mijenjanje granica bi imalo posljedice na stanje u cijelom regionu, posebno u Bosni i Hercegovini i preduslova da se prevaziđe situacija nepovjerenja koja se održava na ravnoteži mržnje”, poručio je je za N1.

Imao je i posebnu poruku za sve u “Jugoslaviji u malom”, odnosno Bosni i Hercegovini.

“Jugoslavija je propala, završila svoj vijek upravo na tome šta bi trebala biti pouka za BiH. To je da demokracija dublje sraste sa bićem BiH u cjelini. BiH nije samo zajednica tri entiteta, ona je bila društvo. Imalo je to društvo i svoj humor, literaturu, jezik. Pravi se umjetna razlika između bosanskog, hrvatskog i srpskog. To je faza podgrijavanja nepovjerenja. Mislim da raspad Bosne nije moguć, opasno je da to bude kamen spoticanja između Srbije i Hrvatske i između BiH drugih zemalja. Bolje bi bilo da Srbija i Hrvatska shvate da je Bosna jedan od mostova njihove saradnje. Ne mislim da ima opasnosti, to bi značilo ugrožavanje mira u Evropi. Koliko god da ima razlika i suprotnih tendencija, koliko god je situacija u Evropi nepovoljna – niko se ne bi usudio na prostoru gdje su se vodila dva rata, neće se voditi”, poručio je Lončar u Pressingu prije nekoliko godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!