Premijer Albanije u BiH: “Nije tajna da štitimo interese Kosova”

Vijesti 07. jul 202318:14 1 komentar

U jeku političkih napetosti unutar države, ali i na Zapadnom Balkanu premijer Albanije Edi Rama boravio je u radnoj posjeti u Sarajevu. Spreman je da se saradnja između dvije zemlje poboljša i unaprijedi, a ima i očekivanja od Evropske zajednice.

Goruća pitanja na Balkanu, bezvizni režim između Kosova i BiH, mogućnost otvaranja ambasade Albanije u BiH – teme su koje su obilježile posjetu Edija Rame, premijera Albanije Sarajevu. Susret sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto počeo je sa osmijehom i pohvalom.

”Pohvalio sam predsjednicu u vezi zabrane pušenja ovdje u ovoj zgradi”, kaže Edi Rama, premijer Albanije.

Ali onda su uslijedila pitanja oko kojih nema konsenzusa u Bosni i Hercegovine, a odnose se na Kosovo. Bezvizni režim daleko je od realizacije.

”Nije tajna da štitimo interese Kosova i Berlinskim procesom želimo da postignemo slobodu kretanja za građane, i to bi bilo kretanje samo sa ličnom kartom. Nadam se da će BiH po uzoru na Srbiju potpisati takav Sporazum”, dodao je Edi Rama, premijer Albanije .

”Nemamo politički pa ni institucionalni konsenzus i nadam se da ćemo u narednom periodu uz dodatne napore doći do toga, pa barem do onog trenutka kada bi se u Tirani trebao održavati samit Berlinskog procesa”, kazala je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH .

I Rama i Krišto pokazali su spremnost za nastavkom komunikacije i jačanjem saradnje. Premijer Albanije očekuje jedinstven nastup prema međunarodnoj zajednici od koje pak priželjkuje mnogo jasniju podršku i veći fokus na Zapadni Balkan.

”Mislim da da bi dobilu veću podršku, ponekad mi se nažalost tako čini, trebamo dobiti nekog agresora, izazvati rat da bi dobili podršku. Težnja da se izgradi mir treba da se nagradi”, kaže Edi Rama, premijer Albanije .

O miru i političkim odnosima unutar Bosne i Hercegovine albanski premijer razgovarao i sa članom predsjedništva Denisom Bećirovićem. Bećirović ga je, kako su iz kabineta poslije sastanka saopćili, upoznao sa ugrožavanjem ustavnog poretka države. Albanski premijer očekuje jačanje saradnje i veću otvorenost. Da takvo nešto odgovara i Bosni i Hercegovini pokazuje i trenutni trgovinski bilans koji je povoljan za Bosnu i Hercegovinu: Albanija je jedna od rijetkih zemalja u koju više izvozimo nego uvozimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare