Premijer Posavskog kantona o problemu iseljavanja za N1: Bitna nam je evropska perspektiva BiH

Vijesti 26. feb 202418:54 0 komentara
Đuro Topić (N1)

Osniva se Ured za borbu protiv korupcije u Posavskom kantonu, što je pozdravila i međunarodna zajednica, a tim povodom je u Danu uživo gostovao premijer PK Đuro Topić.

On je najavio otvaranje ureda koji će pratiti pozitivne prakse iz Kantona Sarajevo, ali i evropskih zemalja čijem standardu Bosna i Hercegovina teži.

“Ovo je korak u pravom smjeru jer ćemo imati ured koji će se, prije svega, baviti prevencijom korupcije u institucijama. Radit ćemo to po uzoru na one zemlje kojima težimo na putu ka Evropskoj uniji”, rekao je premijer Posavskog kantona Đuro Topić u programu N1.

Najavio je i moguđnost razmjene iskustava sa kantonima koji su već uspostavili ovakve institucionalne mehanizme borbe protiv korupcije.

“Poželjno je da dođe do razmjene iskustava jer je Kanton Sarajeva odmakao daleko kad je riječ o ovoj temi, KS se ističe kao primjer dobre prakse. Dobro bi bilo da imamo koordinaciju da olakšamo jedni drugima i da ne ponavljamo greške, već da poboljšamo procese. Suradnja bi bila dobra i poželjna”, rekao je Topić za N1.

Komentirajući nedavne demonstracije zdravstvenih radnika u Orašju, Topić je izrazio optimizam da će uskoro doći do dogovora.

“Nije bilo potrebe za održavanjem prosvjeda nedavno u Orašju jer smo u fazi pregovaranja sa zdravstvenim radnicima. U razgovorima koje su naši timovi imali, a bilo je pet sastanaka, stavovi se približavaju i vjerujem da ćemo doći do dogovora”, rekao je premijer Topić.

“Optimista sam da će doći do dogovora”, dodao je.

Naveo je da prioritet rada treba biti stvaranje uvjeta da mladi ljudi ostanu ovdje jer se Posavina u proteklom periodu suočavala sa izraženim problemom iseljavanja.

“Blizu smo Beču i Austriji, to je jedan od odlučujućih faktora za migraciju u Evropsku uniju. Mjerama potpore pokušavamo to zaustaviti ili usporiti. Jako je bitno da kroz evropsku perspektivu ponudimo viziju za državu i njezin razvoj. To će ohrabriti ljude da ostaju ovdje. To nije samo do nas, već do drugih viših nivoa vlasti. Otvaranje pregovora pomoglo bi i nižim razinama”, rekao je Đuro Topić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!