Preminula Alma Suljević: Autorica skulpture koja simbolizira otpor Sarajeva tokom opsade

Vijesti 21. sep 202413:16 0 komentara
Alma Suljević (Foto: Erol Čolaković)

U Sarajevu je u 61. godini preminula umjetnica i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Alma Suljević. Informaciju su na društvenim mrežama podijelile njene kolege i prijatelji.

Suljević je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo i postdiplomski studij suvremene filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Od 1997. godine radila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Stvorila je brojne umjetničke radove, među kojima se izdvaja skulptura “Kentauromahia”, spomenik civilnom otporu grada Sarajeva tokom opsade.

Umjetnički podsjetnik na otpor grada: Skulptura "Kentauromahia" obišla Sarajevo

Suljević je skulpturu kreirala tokom rata, dvije godine nakon što je 2. maja 1992. granatiran tramvaj u centru Sarajeva.

Bh. kiparica bila je i među svjedocima događaja u Sarajevu početkom aprila 1992. godine.

Tada je pokušala pomoći ranjenoj ženi, jednoj od dvije prve žrtve rata u Sarajevu. Tog 5. aprila 1992. hiljade ljudi stigle su na trg ispred Skupštine Bosne i Hercegovine i u okolne ulice, želeći da demonstracijama spriječe rat.

Srpske snage su, uz podršku pripadnika JNA počele pucati na masu građana. Prve žrtve su studentica iz Dubrovnika na Medicinskom fakultetu u Sarajevu Suada Dilberović i službenica Olga Sučić.

Obraćajući se okupljenim sugrađanima tog dana Alma Suljević je rekla: “Ova ruka je do juče, do danas, vajala za ovaj grad samo kipove. Na ovim rukama se sada nalazi krv djevojke koja je poginula.”

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa je 2012. godine rekla: “Mislim da bi riječ Sarajlija morala biti značajnija i glasnija kada se u svijetu dešava nešto slično što se njima desilo. To moramo učiniti mi, savremenici, koji smo svjesni da svjetska politika ne može mnogo učiniti ako mi iznutra ne krenemo, od sebe, od svog srca, i da tako nalazimo rješenja. Postoje lekcije koje se u Sarajevu mogu naučiti i o kojim građani Sarajeva moraju govoriti.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!