Preminuo akademik prof. dr. Šefkija Čekić

Vijesti 24. sep 202112:43 0 komentara
Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA

Akademik prof. dr. Šefkija Čekić, profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, preminuo je u 86. godini života, objavljeno je sa ovog fakulteta. On je sa više od stotinu naučnih i stručnih radova, te velikog broja knjiga i univerzitetskih udžbenika, ostavio je ogroman i neizbrisiv trag u naučnoistraživačkoj djelatnosti Bosne i Hercegovine i šire, naročito u oblasti saobraćaja i komunikacija, navode iz ove institucije.

Bh. društvo ostalo bez velikog stručnjaka

“Bio je mentor desetinama diplomanata, magistranata i doktoranata koji ga pamte po neizmjernoj ljudskosti, podršci i znanju. Bosanskohercegovačko društvo je ostalo bez velikog stručnjaka, naučnika, iznimne osobe, velikog prijatelja, koji je svojim naučnim i stručnim rezultatima zadužio buduće generacije saobraćajne struke da nastave djelovati za dobrobit društva i naše Domovine.”

“Prof. Šefkija Čekić njegovao je ideju i duboki interes za razvoj saobraćajne struke, kako u Bosni i Hercegovini tako i šire, te se rado družio, raspravljao i surađivao sa intelektualcima, autorima i stručnjacima iz oblasti saobraćaja i komunikacija”, navodi se u saopćenju Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA.

Dobitnik brojnih nagrada

“Šefkija Čekić, redovni profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, rođen je 1935. godine u Gusinju, gdje je završio osnovnu školu. Srednje i visoko obrazovanje stekao je u Skoplju. Magistrirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Skoplju. U univerzitetskoj karijeri nastupao je kao gostujući profesor na više univerziteta u Evropi. Autor je i koautor više knjiga i tri univerzitetska udžbenika. Publicirao je 142 naučna i stručna rada iz oblasti saobraćaja i komunikacija. Bio je glavni istraživač u 15 projekata u oblasti transportnih i komunikacijskih istraživanja.”

“Dobitnik je državnih, društvenih i naučnih priznanja, među kojima su Orden rada sa zlatnim vijencem, Petnaestoaprilska nagrada Jugoslovenskih željeznica za 1975. godinu, Zlatna plaketa Hrvatske akademije znanosti i imjetnosti – Znanstveni savjet za promet. Povodom obilježavanja pedeset godina osnivanja Univerziteta u Sarajevu (1949.-1999.) dodijeljena mu je Plaketa Univerziteta za izuzetan doprinos očuvanju kontinuiteta i digniteta Univerziteta. Proglašen je znanstvenikom Evrope u oblasti saobraćaja i komunikacija za 2006. godinu. Bio je redovni član Znanstvenog savjeta za promet Hrvatske akademije znaosti i umjetnosti”, stoji u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!