Preminuo Tuzlak Hasan Fazlić, jedan od najvećih karikaturista u BiH i regiji

Vijesti 25. apr 202313:30 0 komentara
Facebook

Jedan od najvećih karikaturista BiH Hasan Fazlić preminuo je u 86. godini.

Rođen je u Lipnici 8.10.1937. godine kao prvo od ukupno osmero djece u porodici rudara Juse Fazlića.

Do preseljenja u Tuzlu živio je u roditeljskoj kući. U Tuzli je završio nižu gimnaziju, a poslije nje i Industrijsku školu – odsjek elektromehanike. Poslije završene srednje škole zaposlio se u Rudniku lignita Lipnica na poslove održavanja elektrouređaja i elektroinstalacija, odnosno poslove jamskog električara. Prilikom obavljanja tih poslova, na ugljenim zidovima crtao je karikature svojih pretpostavljenih poslovođa, smjenovođa i upravnika, što je kod njih, umjesto ljutnje, izazvalo opće simpatije. Za vrijeme školovanja u nižoj gimnaziji, osnove likovnog obrazovanja Fazlić je učio kod poznatog slikara Dragiše Trifkovića i vajara Franje Ledera. Kasnije je pohađao školu slikanja koju je vodio veliki slikarski mag Ismet Mujezinović.

Radio je za sve vodeće bosanskohercegovačke i jugoslovenske novine, a njegove karikature su ostale svojim značenjima veoma aktuelne u svakom pogledu.

Jesu se promijenili društveni sistemi, jesu se promijenila vremena, ali univerzalnost poruka koje su Fazlićevi crteži u sebi nosili su dugoročne i gotovo neprolazne, piše RTV Slon.

Redakcija N1 izražava duboko saučešće porodici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!