Prenj na putu da postane zaštićeno područje – o prirodnim ljepotama BiH u Novom danu

Vijesti 08. jul 202416:15 0 komentara
N1

Drugi dan ovogodišnjeg "Marša mira", pješačkog pohoda u okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici. "Marš mira" prati reporterka Adisa Imamović. A reporter Azur Delić izvještava iz Visokog, gdje je sve spremno za ispraćaj tabuta u kojima se nalaze posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Pod kojim su okolnostima prodefilirali vojnici Srbije u Bratuncu i Prijedoru? Ko je pustio vojsku druge zemlje u BiH? Zašto u ovom trenutku? Da vojska druge države maršira bez dozvole potvrdili su predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Traži se reakcija međunarodnih institucija te sastanak s visokim predstavnikom. Za Novi dan govori vojno-politički analitičar Dean Džebić.

Planina Prenj mogla bi uskoro biti novo zaštićeno područje u BiH, nakon što su Memorandum o razumijevanju za uspostavu novog zaštićenog područja Prenj potpisali ministrica okoliša i turizma FBIH Nasiha Pozder i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić. Za Novi dan govore ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Nasiha Pozder i Zehrudin Isaković, predsjednik Udruženja Zemlja Dinarika i autor knjige “Veličanstveni Prenj”.

Tema koja je aktuelna svakog ljeta – sezonska sniženja u Bosni i Hercegovini. Koliko su zaista cijene snižene iz ugla potrošača? Šta određuje visinu marže? Kako se ponaša bh. tržište mode? Gosti Novog dana su profesor ekonomije i finansija Sanel Halilbegović i Aida Olević, glavna i odgovorna urednica časopisa “Ljepota i Zdravlje”.

Grupa Skroz predstavila je spot za novu pjesmu “Oblak”, sniman uz pomoć umjetne inteligencije. Gosti Novog dana su frontmen grupe Skroz – Adnan Šaran i gitarista Elvir Salčinović.

Stigli smo gotovo do kraja sezone Sportskih igara mladih, barem kada je riječ o takmičenjima. Od 08. do 10.7. održava se druga smjena Velikog finala na kojoj će se takmičiti djeca iz 46 bh. gradova, koja smo prethodno obišli. Uživo izvještava reporterka Nataša Kerezović, a gošća Novog dana je Naida Hadžidedić, PR Sportskih igri mladih.

Sa vama uživo od 08 do 11h – Gana Forić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!