Nije do nas, do koga je?

Vijesti 24. jun 202419:10 0 komentara

Raspad je krenuo u elektroprenosnoj mreži Albanije prema Grčkoj ispadom 400 kV interkonektivnog dalekovoda, nakon čega je došlo do kaskadnih ispada većine dalekovoda u ovoj zemlji. Sve se prenijelo u elektroenergetski sistem Crne Gore, u konačnici na Bosnu i Hercegovinu, koja je zajedno sa priobalnim područjem Hrvatske ostala nekoliko sati bez struje.

O kakvom je udaru riječ? Iz Nezavisnog operatora sistema u Bosni i Hercegovini navode kako prenosna moć 400 kV dalekovoda iznosi 1.300 MW, u trenutku raspada, zabilježeni su tokovi snage i do 2.250 MW po pojedinim dalekovodima, što bi rijetko koja mreža izdržala. U rekordnom vremenu od dva sata stabilizovan je sistem, kazali su u današnjem saopštenju, ali i zaključili:

Kako bi se ovakve i slične situacije prevenirale od izuzetne važnosti je da se elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine ojača prijeko potrebnim investiranjem u prenosnu mrežu, koja zbog svoje zastarjelosti i promjene ustaljenih obrazaca rada i promjene ustaljenih obrazaca rada (integracija obnovljivih izvora energije), ne može adekvatno da odgovori na sve izazove”.

U Elektroprenosu odgovaraju da su u planu četiri kompenzatorska postrojenja koja bi regulisala napone. Podvlače i da je unatoč svemu prenosna mreža u BiH dobro kapacitirana.

Naša mreža je dobro kapacitirana, rekao bih preizgrađena i ona nema problema sa preopterećenjima. Štaviše, nedovoljno je opterećena, ali su visoki naponi koje imamo u sistemu, a također i nizak nivo gubitaka. Da bi riješili taj problem visokih napona, mi imamo u planu ugradnju četiri kompenzatorska postrojenja koja bi regulisala napone odnosne sveli ih na prihvatljive granice. No, sistem se urušio zbog problema u susjednim državama. Niko nije izolovan od takvih poremećaja niti može biti izolovan“.

Eksperti kažu krivo je preopterećenje, no nužna su su nova ulaganja i novi izvori energije.

I ovaj događaj pojedini političari iskoristili su za dnevna prepucavanja. Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović optužila je kolege iz Federacije BiH da su blokadom raspodjele novca zaustavili investicione procese koji bi se desili deblokadom sredstava Elektroprenosa BiH. Predsjednik RS Milorad Dodik dodaje da i to pokazuje da je BIH nemoguća zemlja.

To je opštepoznata činjenica. Sve što je na nivou BIH sve propada. Mi smo zbog blokade ogromnih sredstava onemogućeni da izgradimo mrežu u Republici Srpskoj. Evidentan je ozbiljan zastoj, ne samo u pogledu trenutnog snabdijevanja, već u pogledu razvoja“, smatra Dodik.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković odgovara kako je potrebno ojačati prenosne kapacitete.

Oni koriste svaku dnevnu temu kako bi je iskoristili za svoje intepretacije, no ja se ovaj put slažem. Treba taj novac staviti u investicioni oblik da pojačamo te prenosne kapacitete. I to nam može sutra biti novi zadatak kako da to uradimo“, ističe Konaković.

Jer to u konačnici i jesu novci isključivo Elektroprenosa, ne entiteta. Iako je ministar finansija BiH, koji dolazi iz SNSD-a, u nekoliko navrata kazao kako nema budžeta dok se ne dogovori raspodjela novca od akciza i putarina, ali i sa računa Eleketroprenosa, izvršni direktor Cvjetko Žepinić komentira – Elektroprenos nije budžetska institucija:

Novac koji imamo nije novac za raspodjelu nego je namijenjen za investicije i planove Elektroprenosa. Taj novac nije za raspodjelu, nego je namijenjen za konkretne projekte”.

Istraga o energetskom ispadu potrajeće mjesecima i tek treba dati odgovor o štetama koje su pričinjene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!