BiH bez novca za Eurosong

Vijesti 10. maj 202419:35 0 komentara

Obje polufinalne večeri Eurosonga su završene. Poznati su svi finalisti koji će u subotu nastupiti u Malmeu. Bosna i Hercegovina predstavnika ponovo nema, jer i da hoće ne može - zbog sankcija. Sankcije su uvedene jer BHRT duguje šest miliona švicarskih franaka EBU-u. Da će dug uskoro biti isplaćen nema nikakvih ni najava ni izgleda.

Dok države Europe i svijeta raspravljaju o favoritima ili o tome koliko im je korisna pozicija na kojoj nastupaju u finalnoj noći najvećeg muzičkog svjetskog showa, u Bosni i Hercegovini o pitanju Eurosonga od 2017. godine tema ista – zašto ne učestvujemo?

“Propagira se svašta nešto na Euroviziji, nekad nije ni loše biti konzervativan. Ne mislim da usvajanje novih trendova predstavlja nešto za čim treba da idemo i čemu treba da težimo”, smatra jedan naš sagovornik.

BiH od 2017. godine nema ni pravo učešća na Euroviziji. Razlog tome su sankcije koje je Europska radiodifuzna unija uvela zbog duga koji BHRT ima prema njima. Kontaktirali smo ih, ali odgovor o visini duga nismo dobili. Iz BHRT-a kažu da je riječ o šest miliona švicarskih franaka, za koje kažu da je razlog sistem naplate RTV takse i slaba zainteresiranost sponzora za ovo takmičenje, zbog čega novca i nemaju. Iz Ministarstva prometa i komunikacija je rečeno da su pokušali posredovati, ali rješenje nije iznađeno.

“Ministar Forto je bio vrlo optimističan pa je imao nekoliko razgovora sa EBU-om, jer je mislio da će vrlo lako pronaći sredstva kojima će pomoći BHRT-u da otplati taj dug. Vrlo je teško reći kada bismo mi mogli početi otplaćivati taj dug, jer mi trenutno nemamo ni osnovna sredstva za normalno funkcionisanje, za dnevnu operativu”, pojašnjava Lejla Babović, koordinatorica projekta BiH na Eurosongu.

Ipak, unatoč presudi EBU nije blokirao račun BHRT-a. Razlog tome Babović vidi u činjenici da je BHRT kao pravni naslijednik RTV Sarajevo bila dio Jugoslovenske radiodifuzije, te je tako jedan od osnivača EBU-a. Dodaje i da je Rumunija bila u sličnoj situaciji, s dugom od čak 27 miliona eura, međutim da je Vlada te zemlje dug jako brzo isplatila.

Bosna i Hercegovina bi ukoliko bi dug od oko šest miliona švicarskih franaka bio isplaćen mogla ponovo biti na Eurosongu. Međutim iz BHRT-a kažu da bi to i tada bilo upitno, zato što svako učešće zahtjeva mnogo novca.

“Vi kada učestvujete na Eurosongu ne možete birati hotel u kojem ćete spavati, imate hotele u kojima morate spavati, imate kotizaciju, sve što vidite na sceni osim same scene, svi efekti od onog, kako ja to kažem, vjetra koji puše u kosu recimo pjevačice, sve se to plaća”, ističe Lejla Babović.

Značaj isplate duga vide i marketinški stručnjaci i bivši učesnici. Posebno zbog imidža države, ali i domaćih izvođača.

“Čim sve televizije poslije prvog polufinala, naročito poslije finala pričaju o Eurosongu, znači, da je ključno i bitno. Sama činjenica da to gleda 200 miliona ljudi u Europi i cijelom svijetu i da se spominje jedno ime, jedne zemlje tako javno jako je bitno”, kaže marketing stručnjak, Amir Džan Alić.

BiH, iako je smještena u srce Europe, na putu ka Europskoj uniji, svoje predstavnike godinama nema. Prvi korak isplata duga, međutim izgleda da i sama isplata duga ne bi značila direktno učešće. Novac za svako predstavljanje, za šta neke države izdvajaju i milion eura, opet bi nedostajao. BHRT rješenje vidi u rješavanju načina naplate RTV takse, ali i u većem interesu sponzora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!