Preuranjena kampanja koja to nije: Od podjele kilograma kafe preko asfaltiranje ulica do jednokratne novčane pomoći – tik pred izbore

Vijesti 07. aug 202419:48 0 komentara

Lokalni izbori 2024. godine trebali bi biti test za pravedniji i transparentniji izborni proces, na osnovu nametnutih tehničkih izmjena Izbornog zakona. Ipak, prva istraživanja Transparency Internationala Bosne i Hercegovine pokazuju suprotno. Izmjene, za sada, nisu spriječile zloupotrebu javnih resursa. CIK, u ovom dijelu, još ne izriče ni kazne. Uglavnom se političari kažnjavaju za preuranjenu kampanju, no kazne su mizerne i podstiču prekršioce da svoje namjere i radnje ponavljaju.

Bez obzira na zakonske okvire, po starom, ali ne i dobrom običaju, politički predstavnici duboko su zagazili u predizbornu kampanju. Transparency International u BiH, u posljednjih mjesec dana, nadležnim institucijama podnio je 50 prijava zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih resursa u predizbornom periodu.

Strankama i kandidatima do sada je izrečeno 11 sankcija u iznosu od 43.000 KM. Tempiranje i otvaranje javnih radova pred izbore i podjela jednokratne novčane pomoći građanima i dalje su najčešći oblik ponašanja javnih funkcionera u predizbornom periodu. Velika očekivanja tehničkih izmjena izbornog zakona, precijenjena. Drugim riječima, gdje ti mnogo obećavaju, malu torbu ponesi.

“Vidimo da, ipak, imamo problem sa samim načinom na koji su tumačene ove odredbe. To je nešto na šta smo pokušali da upozorimo, kako CIK, tako i javnost… Kada pogledate gdje su izrečene sankcije, po kojim predmetima je postupala CIK, vidimo da je problematičnije šta se objavljuje na društvenim mrežama, nego, na koji način se raspoređuju javna novčana sredstva, u značajnim iznosima”, kaže Ivana Korajlić iz TI BiH.

Tako je, u posljednjih mjesec dana, građanima podijeljeno više od 29 miliona KM jednokratne novčane pomoći. Pa, ipak, Centralna izborna komisija, do sada, nije sankcionisala ovaj vid kupovine indirektnih glasova. Izrekla je samo dvije sankcije za zloupotrebu javnih resursa, koje se odnose na nezakonito korištenje sredstava komunikacije.

“Nekoliko takvih prijava nam je odbijeno, uz obrazloženje da su ta sredstva planirana budžetom. U Nevesinju smo imali situaciju da je podijeljeno po 100 KM, ili, ne znam koliko još, maturantima i nekim socijalnim kategorijama, a obrazloženje CIK-a bilo je da je to isplaćeno iz budžetske rezerve”, navodi Srđan Traljić iz TI BiH.

Zloupotrebom javnih resursa, tako se ne smatra ni besplatan izlet koji je za penzionere organizovala gradonačelnica Sarajeva, niti kartice za besplatan prevoz koji je penzionerima obezbijedio gradonačelnik Banje Luke.

“Na Lokalnim izborima lakše je podmititi građane nekim malim poklonima. Znate da u lokalnim zajednicama stalno imamo te priče da kandidati dolaze pa donose kilogram kafe i šećera, vrećicu brašna, ili asfaltiraju put, postavljaju sijalice po ko zna koji put”, ističe novinarka Rubina Čengić.

Ovim tempom, za zloupotrebu javnih resursa, teško da će iko biti kažnjen. SDA, Naša stranka, SDP i SNSD kažnjeni su novačno samo za preuranjenu kampanju, odnosno, promociju na društvenim mrežama. Ipak, daleko da visina sankcija ohrabruje.

“Od 200 i više prijava imamo više od 20 kazni. Međutim, te kazne su mizerne i podstiču te kandidate da ih čine jer su izrečene kazne bile od tri do šest hiljada KM. Za preuranjenu kampanju CIK može izreći kaznu od 30.000 KM. Niko još nije dobio tu kaznu”, napominje Azra Husarić, novinarka BIRN-a.

Pokazalo se da novac, ionako, nije slaba tačka političarima. Nadoknadili bi ga već nekako. Ono što bi ih moglo natjerati da poštuju predizborna pravila je kazna u vidu oduzimanja mandata, ili zabrane kandidovanja. Može li ovog puta bez izbornih prevara, pitali smo i građane:

“Vjerujem u izborni proces, kao sam proces, ali u BiH ne vjerujem. Mi smo među najkorumpiranijim državama. Nama trebaju kompjuteri za to brojanje. I po mogućnosti da to stranci nadziru, nemojte da mi to radimo. Mi ćemo se odmah baviti malverzacijama.”

Potrebu za unapređenjem izbornih tehnologija, prepoznaje i vlada SAD-a, koja će za provođenje pilot-projekta na opštinskim izborima u oktobru 2024. godine, uložiti pola miliona dolara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!