Prezentovana “Strategija prema mladima”: Prvi put učestvovali i mladi, evo čime su najviše nezadovoljni

Obrazovanje 12. dec 202318:37 0 komentara
N1

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, u saradnji sa Populacijskim fondom Ujedinjenih naroda, održali su javnu prezentaciju prednacrta Strategije prema mladima u Sarajevu. Prvi put u izradi strategije su učestvovali i mladi.

Omar Zahirović, student na Fakultetu političkih nauka, zajedno sa još sedam kolega učestvovao je u u razvoju strategije za mlade u Kantonu Sarajevo.

“Činjenično je stanje da mi govorimo o temama i koje su izvan naše godišnje dobi, ali isto tako, važno je da vidimo kako primjer inkluzije različitosti stoje u ulozi mladih ljudi. Važno je da vidimo kako sport vide mladi ljudi, kako vide svoje slobodno vrijeme i kako mogu utjecati na isto”, kaže za N1 Zahirović, student komunikologije na FPN u Sarajevu.

“Kad god su mladi uključeni u dizajn, rješenja koja bi ih se se trebala ticati, šanse za uspjeh takvih rješenja eksponencijalno rastu”, ističe Samid Šarenkapić, vodilac programa za mlade pri Populacijskim fondom Ujedinjenih naroda BiH.

Ukupno definisano 77 mjera za period od pet godina

Istraživanja pokazuju da su mladi nezadovoljni sigurnosnom i ekonomskom situacijom te kvalitetom zraka. Posebno je zabrinjavajuće da je preko 25 % mladih izjavilo da je tokom obrazovanja doživjelo određeni oblik vršnjačkog nasilja u KS, naglašava Amer Osmić, profesor na FPN i rukovodioc istraživačkim procesom i dodaje:

“Jedna trećina mladih u KS smatra da je obrazovanje koje dobijaju u formalnom sistemu, nedovoljno i da nije u skladu sa potrebama za 21. vijeka. Ova strategija zapravo ima obavezu da se implementira na način da ima evaluaciju i monitoring. Jedna vrlo važna mjera jeste promjena zakonske osnove za redovne studente na način da redovni studenti imaju pravo da rade.” 

Premijer KS Nihad UK, ističe da je za veći dio strategije osiguran novac. Ističe da je ovo jedna interresorna priča koja će se sprovoditi u narednom periodu.

“Jedna od svakako prvih mjera koje će ovaj sektor za mlade pri ministarstvu da pokrene je i organizacija Vijeća mladih, što već duže vrijeme stagnira”, kazala je Adna Mesihović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Ukupno je definisano 77 mjera za period od pet godina. Daleko više od 50 % njih bit će potrebno implementirati što prije da bi se barem malo zaustavio masovan odlazak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!