Preživjela žrtva genocida u Srebrenici: “Nama ne treba sažaljenje, nego iskreno razumijevanje i podrška”

Vijesti 05. jul 202411:26 0 komentara
N1

Preživjela žrtva genocida u Srebrenici i autor knjige "Genocid u Srebrenici", Ibrahim Bećirović, obratio se danas u Saboru Hrvatske tokom komemoracije žrtvama genocida, kazavši kako je preživjelima potrebna podrška i razumijevanje, kako bi širili istinu i kulturu sjećanja.

Nije jednostavno govoriti kada vam naviru emocije i sjećanja na brutalna stradanja mnogobrojnih srodnika i prijatelja UN zaštićenoj zoni u Potočarima i na bezumna ubijanja prethodno zarobljenih muškaraca i dječaka na masovnim stratištima“, kazao je u uvodu obraćanja.

“Vjerovatno vam neću reći ništa novo. Šta su bili stvarni uzroci i motivi takvog bezumnog ponašanja, zbog čega su prripadnici vojske i policije bosanskih Srbia razvili i sproveli takav bezuman i monsturozan projekt industrije ubijanja Bošnjaka u sigurnoj zoni UN Srebrenica”, nastavio je Bećirović.

Dodao je kako sudovi nisu dali odgovor na ovo pitanje, ali su utvrdili individualnu pravnu i krivičnu odgovornost počinitelja genocida. Također, nastavio je, “nisu utvrđivali druge vrste odgovornosti kao što su moralna i politička odgovornost, odnosno odgovornost ideologije i politike koja je planirala, osmislila i sprovela projekt, a što je odgovornost kolektiviteta u čije ime je izvršen zločin”.

Podsjetio je na izjavu sprskog političara Nikole Koljevića iz kraja septembra 1992., kada je rekao da “istorijski nacionalni interes Srba jeste da svi Srbi žive u jednoj državi”.

Tada sam mislio da je to izjava dnevno političkog sadržaja i težine, a imala je historijski karakter. U zadnjih desetak godina je razumijem kao višestoljetnju težnju ka tuđim teritorijama, ideoloških i političkih i nacionalnih lidera svih Srba kako onih u Srbiji, tako i onih izvan Srbije“, naglasio je Bećirović, upozorivši kako se danas na ovoj krilatici zasniva platforma srpskih nacionalista, koja ima drugo ime a to je ‘Srpski svet’.

Podsjetio je i na dešavanja iz ranih devedesetih prošlog stoljeća, što je dovelo do intervencije Vijeća sigurnosti UN-a i proglašavanjem Srebrenice sigurnom zonom, što nije spriječilo vojsku i policiju bosanskih Srba “da počine zločin genocida, jer da nije tako mi ne bismo danas bili ovdje i govorili na tu temu”.

Jedan sam od preživjelih žrtava genocida. Mi žrtve najbolje razumijemo izazove i prijetnje novog vremena koje odjekuju balkanskim prstorima. Nama ne treba sažaljenje, nama treba iskreno razumijevanje i podrška u nastojanju da širimo istinu o genocidu koji smo preživjeli, a koja je danas kroz pokušaje falsificiranja historijskih činjenica jako ugrožena. Sve u svrhu širenja kulture sjećanja, kako bi bila jedna u nizu opomena da se nikad i nikom ovo zlo ne ponovi“, podvukao je Bećirović.

Na kraju je izrazi zahvalnost Republici Hrvatskoj zbog sponorstva Rezoluciji o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!