Preživjeli genocida u Srebrenici: Tražit ćemo da se poništi odluka o promjeni naziva ulica, to ovaj grad ne zaslužuje!

Vijesti 14. apr 202417:40 0 komentara
N1

Udruženja “Preživjeli genocida 11. juli 1995.” oglasilo se saopćenjem za javnost, a povodom zakazivanja tematske sjednice SO Srebrenica, koja se očekuje sutra, na čijem dnevenom redu će se naći Izvještaj jednonacionalne Komisije i prijedlozi Odluka načelnika opštine o promijeni naziva postojećih ulica, trgova, parkova i naseljenih mjesta u gradu gdje je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu počinjen zločin genocida nad Bošnjacima.

Kao predstavnici preživjeli, izrazili su svoju ogorčenost i zabrinutost za opstankom Bošnjaka koji su se vratili u Srebrenicu.

“S obzirom da će neke ulice, poput ulice u naselju Skelani kao i parkovi, poput gradskog parka nositi nazive ličnosti iz prošlosti koji se vezuju za četničku ideologiju, te kako i drugi nazivi ulica, gradskih trgova i parkova ne odgovaraju i nemaju nikakve veze sa Srebrenicom i njenom prošlošću, isključivo su u svojstvu i interesu samo srpskog naroda, pozivamo sve relevantne političke faktore, ali i međunarodnu zajednicu na čelu sa Uredom Visokog predstavnika u BiH, da hitno reaguju i zabrane usvajanje predloženih odluka SO Srebrenica od strane srpskih odbornika, te sankcionišu njihovo ponošanje koje ima za cilj eskalaciju odnosa Bošnjaka i Srba na području opštine Srebrenica i posebno negiranjem počinjenog genocida od strane vojske i policije Republike Srpske”, navode iz Udruženja “Preživjeli genocida 11. juli 1995.”, i dalje nastavljaju:

“U gradu u kojem su žrtve genocida trebale prve dobiti naziv ulice ili trga posvećen njima, će se nažalost usvajanjem predloženih odluka u SO Srebrenica, potvrditi samo projekat presudenih ratnih zločinaca poput Ratka Mladića koji je upravu sa jednog od srebreničkih trgova poručio da će počiniti zločin najširih razmjena na tom prostoru nad kako on tada naziva Bošnjake Turcima, a što je kasnije okarakterisano zločinom genocida. Upravo će takav trg dobiti naziv “Trg Republike Srpske”, čiji su vojni i policijski organi počinili zločin genocida, što je van svake razumne pameti i nažalost poruka je da se zločin itekako na ovim prostorima isplati.”

Kako se zločin ne bi isplatio i kako se ne bi genocid ponovio, ističu iz ovog Udruženja, “kao žrtve, koji to najviše zaslužujemo, tražimo zabranu usvajanja predloženih odluka”.

“Ukoliko snaga razuma kod srpskih odbornika ne preovlada, tražit ćemo odmah poništenje usvojenih odluka i iskoristit ćemo sva dozvoljena sredstva da to ostvarimo, jer grad stradalnik, grad u kojem je počinjen najteži zločin poslije drugog svjetskog rata to ne zaslužuje”, zaključuju iz Udruženja “Preživjeli genocida 11. juli 1995.”.

Kako je N1 ove sedmice pisao, sutra će šesta tačka dnevnog reda biti prijedlog odluke o izdavanju novih naziva ulica, trgova, parkova i djelova naseljenih mjesta na području opštine Srebrenica na osnovu završenog rada komisije.

Između ostalih, koju mnogi i smatraju spornom, je određivanje novog naziva ulice “Republika Srpska” iz “Maršala Tita”. Također, tu je i određivanje novog naziva Trg Republike Srpske za dosadašnji “Trg Mihajla Bjelakovića”, potom novi naziv “Park majora Koste Todorovića”, za dosadašnji naziv “Gradski park Srebrenica” Zatim, Dubrovačka ulica mogla bi biti zamijenjena sa dosadašnjim nazivom Reufa Selmanagića Crnog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!