Pričali smo sa turistima uoči vrhunca sezone: Šta očekuju od ovogodišnjeg SFF-a?

Vijesti 06. aug 202422:07 0 komentara

U prvoj polovini 2024. godine Kanton Sarajevo obara rekorde po broju posjećnosti. Iz turističke zajednice kažu da vrhunac tek dolazi, tokom avgusta i Sarajavo Film Festivala. Provjerili smo da li su turisti već stigli.

Devet dana pred početak Sarajevo Film Festivala, većina smještajnih kapaciteta već je popunjena. U ekonomskom smislu KS obara rekorde po broju turista. Ipak, vrhunac tek dolazi u avgustu.

Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice KS kazao je:

“Za prvih sedam mjeseci možemo reći da je oboren rekord u KS, na šta smo jako ponosni. I sve predispozicije, pošto je pred nama sada avgust mjesec i ovaj najbolji dio Sarajevo Film Festival, kao top, kao vrhunac ljetne i cjelogodišnje sezone. Znamo da SFF generiše i dovodi najviše ljudi. Prošle godine oko 30.000 ljudi po našim statistikama je bilo, koji su došli ovdje samo radi SFF-a.”

Gosti u prosjeku ostanu 3 noćenja u Sarajevu, taj broj povećava se tokom SFF-a. Neki kažu da se raduju što će dočekati festival i ove godine, dok je drugima žao, jer će ga ovaj put mimoći.

“Odlična manifestacija, volim kulturu, umjetnosti, volim filmove, bio sam jednom na SFF-u. (Hoćete li ove godine biti?) Naravno, hoću. Možda sam zbog toga ovdje”; “Ne, ali sam uzbuđena da budem sada”, samo su neki od komentara građana.

Događaji za sve uzraste i ove godine su na repertoaru SFF-a, a besplatni žurnal sa rasporedima razgovora, gostovanja, filmova iz svih selekcija je već dostupan i može se pronaći širom grada, kao i online.

Andrijana Copf, glasnogovornica SFF-a:

“Ulaznice se puštaju u prodaju u etapama i online. Ono što je važno je da će za svaki film biti ulaznica i kada krene fizička prodaja 12. avgusta u 10 sati u BKC-u. Uvijek je određeni broj ulaznica u prodaji i na dan projekcije filma.”

U čast Abdulaha Sidrana, dan prije zvaničnog otvaranja Festivala, biće prikazan film Kuduz. Festival će svečano otvoriti film “Nakon ljeta” Danisa Tanovića, kome će ovo ujedno biti i svjetska premijera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!